Založ si blog

Vstupujeme do zlatej éry zemného plynu. Ide o investičnú šancu alebo pascu?

Vďaka novým nekonvenčným spôsobom ťažby zemného plynu vstupuje táto komodita do zlatej éry. USA už teraz menia energetickú koncepciu. Výroba elektriny z uhlia bude ustupovať výrobe z plynu. Z krátkodobého hľadiska je však cena plynu veľmi nepredvídateľná. Zato dlhodobo môže táto epocha priniesť zaujímavé investičné príležitosti. Nedávno som sa o tejto téme rozprávala s Patrikom Hudecom, ktorý zastáva pozíciu manažéra fondov ČP Invest.

„Podľa môjho názoru  nie je americký zemný plyn pre malého investora za existujúceho dynamického prerodu celého odvetvia vhodnou investíciou, a to jak z pozície short (špekulácie na pokles ceny), tak long (špekulácie na rast ceny), a mal by sa mu radšej oblúkom vyhnúť. Špekulovať na tak volatilnej komodite a relatívne malom trhu by mal len naozaj skúsený investor, ktorý má čas venovať sa vývoju zásob a predpovediam počasia, sledovať plány najväčších ťažiarov plynu, meniace sa energetické plány nielen USA, atď. Dokonca aj veľa investorov obchodujúcich podľa technickej analýzy si v uplynulých mesiacoch na zdanlivo jasných, učebnicových formáciách vylámalo zuby,“ charakterizuje aktuálnu situáciu na trhu s plynom  Hudec.

 

Zlatá éra vyžaduje zlaté pravidlá, tvrdí Medzinárodná energetická agentúra

Podľa Medzinárodnej energetickej agentúry (IEA) zemný plyn vstupuje do zlatej éry. Ale iba za predpokladu, že sa k zdrojom pripojí podstatná časť plynu z tzv. nekonvenčných zdrojov – bridlicový plyn (shale gas), plyn zo skalných ložísk (tight gas) a plyn absorbovaný v uhoľných slojoch (CBM).

Technológie a know-how pre nekonvenčnú ťažbu plynu už existujú. Teraz sa však musí zabezpečiť dlhodobá a priebežná spolupráca medzi ťažiarskym sektorom a vládami a je treba získať si dôveru verejnosti.

IEA preto stanovila tzv. „zlaté pravidlá“. Tie zdôrazňujú hlavne transparentnosť, merateľnosť a kontrolu vplyvu ťažby na životné prostredie vrátane zodpovednosti voči obyvateľom v regióne ťažby. V prípade ťažby bridlicového plynu by podľa IEA implementácia týchto súborov pravidiel zvýšila finančné náklady o 7 %. Na druhú stranu EIA predpokladá, že zavedením týchto zlatých pravidiel pri ťažbe sa z dlhodobého pohľadu výrazne zvýši objem produkcie z nekonvenčných zdrojov, čo povedie k poklesu ceny plynu. Dôsledky týchto „pravidiel“ pre energetický trh si môžeme demonštrovať na nasledujúcich prognózach. V tabuľke 1 vidíme, že pokiaľ by sa ťažilo podľa existujúcich štandardov, tak by cena plynu do roku 2035 vzrástla v USA na 10 USD za MBtu. Za predpokladu využitia „zlatých  pravidiel“ by cena mohla byť až o 30 % nižšia.

Nižšia cena plynu znamená širšie možnosti jeho využitia

„V energetike v tomto smere verím práve hlavne plynu. Myslím, že jeho podiel a význam výrazne porastie a bude zdrojom lacnej energie pre USA. Spojeným štátom by mal priniesť rad ekonomických výhod a podporiť konkurencieschopnosť firiem,“ hovorí Hudec.

 

Celkové náklady pre zavedenie zlatých pravidiel by vyšli v rokoch 2012 až 2035 na 9,7 biliónov USD. V tom sú započítané investície do infraštruktúry ako nekonvenčných, tak existujúcich konvenčných ťažieb. Ak sa dané investície podarí presadiť, bude závisieť na dohodách medzi politikmi, ťažiarmi a IEA.

 

„Plyn z bridlíc je bezo sporu míľnikom pre energetickú koncepciu USA, cena amerického plynu však bude volatilná aj ďalej. V nasledujúcich rokoch totiž oproti ešte nedávnym odhadom významne porastie ako ťažba, tak spotreba ťahaná exportom. A je tu veľa kľúčových faktorov, ktoré sa najprv musia v čase takpovediac vykryštalizovať,“ uzatvára Hudec.

 

Ako sa na tejto príležitosti investične podieľať a nevylámať si pritom zuby?

 

  1. Priamo prostredníctvom futures kontraktov na zemný plyn. Tento variant je vhodný pre skúsených obchodníkov, ktorí vedia využívať či fundamentálnu, tak technickú analýzu a obchodovaniu sa aktívne venujú. Pozícia sa spravidla drží krátkodobo a realizujú sa relatívne rýchle zisky/straty.
  2. Nepriamo nákupom obchodovateľného fondu kopírujúceho cenu plynu (ETC). Tu si musíme uvedomiť, že cena fondu nie vždy kopíruje cenu plynu. Fond nakupuje a roluje futures kontrakty za investorov, pokiaľ je ale cena vzdialenejšieho kontraktu vyššia než bližšieho, vznikajú v dôsledku rolovania straty (tzv. kontango), ktoré ani rastúca cena plynu nemusí prekonať. A to je aktuálna situácia.
  3. Nákupom akcií spoločností zameraných na nekonvenčnú ťažbu plynu, výrobu plynových elektrární a podobne. Tu musíme vziať do úvahy časovú náročnosť sledovania hospodárenia jednotlivých spoločností.
  4. Nákupom podielového fondu zameraného na investície do energií. Je to riešenie pre tých, ktorí budúcnosti plynu veria, ale nemajú čas sledovať každodenný vývoj trhu. Väčšina fondov už práve budúcnosť plynu zohľadňuje vo svojich portfóliách.

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

Ján Mazák / Ján Gandžala /

Súdnu radu dočasne vedie jej podpredseda Ján Gandžala

19.04.2024 11:56

Termín voľby nového predsedu Súdnej rady SR zatiaľ neoznámili.

francúzsko, polícia

Vo Francúzsku zomrela školáčka na infarkt, útočník predtým pobodal jej spolužiačky

19.04.2024 11:55

Škola bola uzavretá po útoku muža s nožom na dvojicu školáčok.

Islamský štát, islamisti

Islamský štát zaútočil na provládnych bojovníkov v Sýrii, zabili 28 vojakov

19.04.2024 11:05

Pri druhom útoku blízko Búkamálu pri hraniciach s Irakom zomrelo ďalších šesť sýrskych vojakov a dvaja boli unesení.

OSN / Organizácia spojených národov /

USA vetovali palestínsku žiadosť o plné členstvo v OSN. Agresívna politika, zúri Abbás

19.04.2024 10:38

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za "agresiu", ktorá tlačí Blízky východ k "priepasti".

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 673504x
Priemerná čítanosť článkov: 10691x

Autor blogu