Založ si blog

Odložiť blok sa oplatí, štát sľubuje finančné výhry

Talianka Alessandra Aloisi je jednou z tých, ktorí vyhrali vďaka pokladničnému bločku  zamestnanie v supermarkete na polovičný úväzok. Stačilo, aby Aloisi nakúpila v obchode tovar za viac ako 30 eur a bola zaradená do žrebovania.

Lotériu vo viacerých obchodných reťazcoch v Taliansku zaviedli od novembra minulého roka. V prípade, že Talian nakúpi za spomínaných 30 eur, bude zaradený do žrebovania o pracovné miesto pokladníka alebo predavača na polovičný pracovný úväzok v danom obchode. Oficiálne chce týmto spôsobom tamojšia vláda bojovať s nezamestnanosťou, ktorá v krajine atakuje 12- percentnú hranicu. Táto lotéria však podľa agentúry Bloomberg pomohla aj samotným obchodníkom a maloobchodným tržbám, až 90-percent všetkých nákupov je momentálne v týchto supermarketoch vyšších ako 30 eur. Vláda očakáva, že sa naštartuje domáca spotreba a teda kúpyschopnosť Talianov, tým pádom aj samotná ekonomika.

Slovenské ministerstvo financií chce v tomto roku zaviesť podobnú lotériu aj u nás. Za jej spustením sú však iné dôvody, a to znížiť daňové úniky a zlepšiť výber dane z pridanej hodnoty. Každoročne totiž štát na DPH prichádza o stámiliony eur. Štát sa pritom inšpirovali krajinami ako je Taiwan či Malta. Dôvodom zavedenia lotérie je, aby si Slováci pri každej kúpe pýtali pokladničné bloky, a podnikatelia sa tak nevyhli plateniu daní. Na Taiwane môžu ľudia vyhrať v lotérii až 300 tisíc eur, najvyššia výhra na Malte bola doposiaľ vyplatená jednému výhercovi vo výške 18-tisíc eur. Slováci však zrejme budú hrať o podstatne nižšie sumy. Rezort financií zatiaľ sumu konkretizovať nechce, no zároveň tvrdí, že ľudia budú môcť vyhrať zaujímavé sumy v lotérii v podstate za peniaze, ktoré použili na nákup tovarov a služieb.

Bločková lotéria funguje na Taiwane už niekoľko desaťročí. Práve táto krajina dlhodobo bojuje so sivou ekonomikou. Miestni sú motivovaní nemalými zlosovateľnými cenami. Špeciálna cena pri zhode ôsmich číslic z bločku dosahuje 10 miliónov taiwanských dolárov, čo je približne 261 tisíc eur.  A aj takto láka tamojšia vláda ľudí k zapojeniu sa do lotérie.

 


 

Český štátny rozpočet má podobne ako slovenský problém s výberom DPH. Medziročne bol v decembri minulého roka síce výber DPH vyšší o 4,1 percenta, rozpočet však počítal s rastom na úrovni 15,5 percenta. České ministerstvo financií však o zavedení bločkovej lotérie neuvažuje. Pravdou však je, že Taiwanu sa po zavedení bločkovej lotérie zvýšili príjmy z dane do štátnej kasy o 75 percent ročne, Malta od zavedenia lotérie dostala do rozpočtu viac ako 130 miliónov eur. Žrebuje sa každý mesiac, vyhrať môže až 20 tamojších obyvateľov. V decembri minulého roka vláda na Malte vyplatila výhercom spolu až 58 tisíc eur.

 

Ako má bločková lotéria fungovať na Slovensku :

Vyplníte súťažný tiket, ktorý bude mať jednoznačne definované identifikačné údaje konkrétneho bločku, tak aby bolo znemožnené zaregistrovanie tiketu na základe falošného bločku. Originál bločku si teda ponecháte.

 

Zúčastniť sa lotérie bude možné prostredníctvom zberných miest Tiposu ako aj cez internet a využitím mobilného rozhrania.

 

V prípade, ak obchodník nepoužil registračnú pokladňu, a následne nevydal doklad, mu hrozí pokuta od 330 do 3 300 eur.

 

Viac sa dočítate tu:

http://peniaze.pravda.sk/spotrebitel/clanok/255585-blockova-loteria-bude-europskou-raritou/

 

 

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

veliteľská budova, Banská Bystrica

Pôsobili v nej povstaleckí hrdinovia Golian a Viest. Veliteľskú budovu rezort obrany vynoví za takmer 13 miliónov

24.04.2024 07:00

Je dôležitou súčasťou našej histórie a zaslúži si pozornosť, zhodujú sa Banskobystričania pri pohľade na tamojšiu pamiatku v podobe Veliteľskej budovy.

vojna na Ukrajine, Kyjev, cintorín

ONLINE: Rusi obišli nedávno vybudovanú ukrajinskú obranu. Balík pomoci schválil aj americký Senát

24.04.2024 06:00

Dobytie Očeretyne znamená, že sa Rusku podarilo obísť severné krídlo nedávno vybudovanej ukrajinskej prednej línie, vrátane mínových polí a zákopov.

Martina Šimkovičová, Robert Fico

Zmeny pre RTVS. Narazí zákon na Čaputovú alebo sa čaká na Pellegriniho? Šimkovičová ešte nemá meno nového riaditeľa

24.04.2024 06:00

Nový zákon o STVR dostal od Legislatívnej rady vlády zelenú. Vláda má o ňom rokovať na výjazdovom rokovaní.

Ukrajina, Charkov

Dokážu zastaviť Rusov? Západné zbrane prídu, ale Ukrajincom chýbajú vojaci, obávajú sa experti

24.04.2024 06:00

Prichádza západná vojenská pomoc pre Ukrajinu neskoro? Rusko dokázalo za posledné mesiace na bojisko posielať stále viac mužov.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 673747x
Priemerná čítanosť článkov: 10694x

Autor blogu