Založ si blog

Živnostníkov lákajú obchodné spoločnosti, viac sa im vyplatia

Čoraz viac živnostníkov ruší svoje živnosti a prechádza na iné formy podnikania. Živnostníci to pripisujú zmenám v daňovo- odvodovom systéme, obmedzením paušálnych výdavkov a zhoršujúcej sa situácii v ekonomike. Živnostníci skladajú živnosti a prechádzajú vo väčšine na spoločnosti s ručením obmedzeným. Kým ešte na jeseň minulého roka podľa údajov Štatistického úradu podnikalo na živnosť približne 365 tisíc ľudí, koncom roka ich bolo o takmer 6000 menej. Naopak, od jesene pribudlo o viac ako 1300 spoločností s ručením obmedzeným.

Podnikanie prostredníctvom s.r.o. sa totiž vyplatí už od mesačného príjmu 750 eur. Takto prešla na inú formu podnikania aj moja známa, ktorá ako živnostníčka v reklamnej a PR oblasti pôsobila od roku 2009. Ak by totiž naďalej zostala ako živnostníčka, mala by  nepomerne vyššie náklady na zdravotné a sociálne poistenie. Preto môže teraz očakávať, že po prechode na s.r.o. bude vedieť optimalizovať vo výraznej miere tieto druhy poplatkov.

 

Živnosť

SRO

Založenie

7 dní, 100 EUR

18 dní, 300 EUR

Ručenie za záväzky

Vysoká rizikovosť, osobné ručenie celým svojím súkromným majetkom, vrátane bezpodielového vlastníctva manželov

 

Menšia rizikovosť, za záväzky

ručí spoločnosť

 

Paušálne výdavky

Maximálne do 5.040 EUR ročne

 

Neuplatňuje

 

Vstup do podnikania

 

Nie je možné prijať nového spoločníka

na navýšenie kapitálu

 

Je možné prijať spoločníkov

pre navýšenie kapitálu

spoločnosti

Odvody

 

Povinné,

minimálne 185,30 EUR mesačne

 

 

 

Nepovinné do Sociálnej

poisťovne,

povinné zdravotné odvody

vo výške 55,02 EUR

 

Účtovníctvo

Možnosť výberu jednoduché alebo
podvojné účtovníctvo

 

Podvojné účtovníctvo
(náklad od 300 EUR ročne)

 

Daň z príjmov

19%

 

23%

 

Imidž

Vnímanie ako súkromnej osoby –

menej stabilný partner

 

Dôveryhodnosť a stabilita –

vyšší imidž voči obchodným

partnerom

 

Výhodou takéhoto podnikania oproti živnostníkom je totiž v tom, že konateľ alebo spoločník nemá povinnosť odvádzať odvody do Sociálne poisťovne, ktoré sú pre živnostníka v minimálnej výške 130,27 eur mesačne. Najdôležitejšou výhodou s.r.o je ručenie za záväzky, kde živnostník ručí celým svojím súkromným majetkom, pri s.r.o do výšky svojho majetku, teda napríklad spoločník neručí za záväzky svojim majetkom vôbec. Živnostníkov, ktorí sa rozhodli pre takúto formu podnikania neodrádza v tomto prípade ani to, že si takýto podnikateľ musí viesť podvojné účtovníctvo, náklady sa pritom pohybujú od 300 eur ročne. Založiť s.r.o. vyjde na 300 eur, podnikateľ môže reálne podnikaťpo zápise do Obchodného registra SR a vydaní daňového identifikačného čísla. Založenie s.r.o trvá približne 18 dní.

Viac ako polovica živnostníkov podľa prieskumu spoločnosti Superfaktura plánuje skončiť aj s uplatňovaním paušálnych výdavkov, ktoré sa od začiatku tohto roka obmedzili. Zatiaľ čo v roku 2012 využila možnosť uplatniť si paušálne výdavky skoro polovica z respondentov, v tomto roku chce až 77,4 percenta z nich prejsť na účtovanie skutočných preukázateľných výdavkov. Paušál bude naďalej využívať už len menšia skupina živnostníkov z dôvodu príliš nízkych preukázateľných výdavkov, prípadne kvôli jednoduchšiemu účtovníctvu,“ uvádza spoločnosť v správe z prieskumu, ktorý realizovala medzi všetkými jej 3 507 klientmi. Pri hrubom príjme 750 eur, so zarátaním paušálnych výdavkov, je čistý príjem živnostníka o takmer 110 eur nižší ako pri obchodnej spoločnosti.

Takto prechádzajú na s.r.o napríklad umelci na voľnej nohe,práve z dôvodu obmedzenia paušálnych výdavkov zo súčasných 40 percent na 5 040 eur ročne. Keď napríklad ich hrubý mesačný príjem je okolo 800 eur , po prerátaní som prišli o zhruba 25 eur mesačne. Zároveň sa niektorým živnostníkom menili aj vymeriavacie základy na odvodové stropy, ktoré sa zjednotili na 5–násobok priemernej mzdy. To spôsobilo, že príjem ľudí mierne klesol už od hranice asi 1 200 eur.

Podľa Slovenského živnostenského zväzu však živnostníkov okrem daňovo- odvodových zmien trápi najviac neustála administratívna záťaž, pre ktorú nemajú dosť času aby sa sústredili na svoju činnosť, aby sa vo svojej profesii rozvíjali a vzdelávali. Podmienky pre podnikanie sa stále zhoršujú – fiškalizácia elektronických registračných pokladní, elektronické podávanie hlásení do zdravotných poisťovní, komunikácia so sociálnou poisťovňou, hlásenia pre daňovú správu. Na úkor administratívy potom majú živnostníci pokles kvality vo výrobe a službách. Štát venuje viac pozornosti zahraničným investorom na úkor domácich podnikateľov. Živnostníci okrem toho, že zamestnávajú seba, zamestnávajú aj 30 percent všetkých zamestnancov v krajine. To znamená, že  majú 48 percentný podiel na celkovej zamestnanosti, k tomu mikrofirmy zamestnávajú ďalších 17percent. stredné a veľké podniky, ktorých je necelých 2 percentá zamestnávajú len 35 percent ľudí.

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

Lukasenkova atletka

Lukašenko prezradil, kedy odíde. Ženu na čele štátu nechce, ale atlétku, ktorá neznáša dúhové farby, by podporil

25.04.2024 19:00

Alexandr Lukašenko tvrdí, že Bielorusom sa žije oveľa lepšie ako pred tromi desaťročiami. Ako vyzerá porovnanie ich finančných pomerov so Slovákmi?

Praha, masová streľba, Česko

Strelec z pražskej univerzity netrpel duševnou poruchou, motív úrady oznámia čoskoro

25.04.2024 18:21

V hlavnej budove Filozofickej fakulty UK v Prahe 21. decembra 2023 jej študent zastrelil 13 ľudí a jedna osoba neskôr zomrela v nemocnici.

polícia oživovanie

VIDEO: Išlo o sekundy. Petržalskí policajti nezaváhali, zachránili život mužovi

25.04.2024 18:00

Policajti sa pristavili pri dopravnej nehode, keď si zrazu všimli na zemi muža v bezvedomí.

jazierko, záhradné jazierko, zima, mráz

SHMÚ: Na celom Slovensku sa v noci môže vyskytnúť prízemný mráz

25.04.2024 17:18

Slovenský hydrometeorologický ústav vydal výstrahu prvého stupňa.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 673917x
Priemerná čítanosť článkov: 10697x

Autor blogu