Založ si blog

„Bin-ládinovky“ možno zaniknú. Koľko ľudí ich vôbec držalo v ruke?

Španieli ich nazývajú „Bin Ládinovky“. Každý totiž vie, že bankovky v hodnote 500 eur existujú, ale nikto ich ešte nevidel. Svetoví ekonómovia navrhujú, aby ich Európska centrálna banka stiahla z obehu. To by oslabilo euro a naštartovalo ekonomický rast. Tieto bankovky, ktoré analytici označujú za „matracové peniaze“, totiž vraj zriedkakedy uvidia svetlo sveta a slúžia ako alternatívne úložisko peňazí, ktoré ich skrýva mimo iné aj pred zrakom úradov.

Priznajme si to, je len málo šťastlivcov, ktorí už držali od zavedenia eura v rukách 500-eurovú bankovku. Každý o nich síce vie, že existujú, no nikto ich nikdy nevidel. Svetoví ekonómovia navrhujú, aby ich Európska centrálna banka stiahla z obehu- takto by Únia sčasti zabránila aj daňovým únikom. Ročne jej totiž na daňových podvodoch uniká bilión eur!

Podľa ekonómov ženie vysoký dopyt podsvetia po najväčších európskych bankovkách hore záujem o celú menu. Zrušenie týchto bankoviek by dopyt oslabilo, čo by pomohlo vývozcom v celej eurozóne. Európske podsvetie by navyše dostalo ťažkú ranu, pretože zhromaždené majetky mafie by sa razom premenili v bezcenné kusy papiera. Najhodnotnejšia európska bankovka má vôbec najvyššiu hodnotu medzi bankovkami desiatich najdôležitejších mien sveta. Podľa Bank of America momentálne hodnota 500 eurových bankoviek v obehu dosahuje hodnoty 290 miliárd eur.

 

 

Od začiatku krízy eurozóny zaznamenávajú ekonómovia a bankári pokles dopytu po tejto bankovke, čo znamená značný prepad dopytu po eure ako po úložisku majetku. Oslabenia spoločnej európskej meny by preto podľa nich zvýšilo globálnu konkurencieschopnosť eurozóny. Tohto problému si je vedomá aj samotná Európska centrálna banka. Podľa jej štúdie je len tretina bankoviek v hodnote 500 eur využívaná k bežnému plateniu.

O rušení však zatiaľ neuvažuje. Podľa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku sa však Bruseli začína hovoriť o ich opodstatnenosti. Vyššie platby a sumy sa pritom v súčasnosti riešia práve bezhotovostne.

 

Stanovisko Európskej centrálnej banky k ponechaniu 500 eurovky z februára minulého roka:

http://www.ecb.int/pub/pdf/other/120302letter_salavrakosen.pdf

 

Rušiť sa mali aj „drobné“

Brusel ešte v minulom roku navrhoval, aby postupne zmizli z obehu jedno a dvoj centovky, ktoré len zaťažujú peňaženky Európanov. Nakoniec však zo svojho zámeru nateraz ustúpil. Podľa nedávneho prieskumu Eurobarometra vyplynulo, že takmer každý opýtaný Slovák potvrdil ťažkosti pri používaní jednocentovej mince, a najradšej by ju z obehu vylúčil.

 

Európska komisia dala predčasom vypracovať posúdenie prípadného vydávania jednoeurových a dvojeurových bankoviek. Tlač bankoviek s hodnotou jedného a dvoch eur podporili europoslanci už pred siedmimi rokmi.

Európska komisia dala predčasom vypracovať posúdenie prípadného vydávania jednoeurových a dvojeurových bankoviek. Tlač bankoviek s hodnotou jedného a dvoch eur podporili europoslanci už pred siedmimi rokmi. Obrázok: Zdroj Shutterstock

Európsky parlament predčasom požiadal o prehodnotenie adekvátnosti existencie 1 a 2 centovych mincí. Komisia prijala odporúčanie týkajúce sa rozsahu a účinku eurobankoviek a euromincí, ktoré okrem iného rieši, že členské štáty by sa mali mali vyhnúť prijímaniu nových pravidiel zaokrúhľovania, pretože negatívne ovplyvňujú možnosť splniť povinnosť platby ponúknutím presnej dlžnej sumy, a pretože to za istých okolností môže viesť k dodatočným poplatkom za platbu v hotovosti. Takto to momentálne funguje vo Fínsku a v Holandsku. Suma pri platbách v hotovosti sa tam môže zaokrúhliť na najbližších päť centov.

Za posledných päť rokov, odkedy Slovensko prijalo euro sa do obehu dostalo takmer 140 miliónov kusov jednocenviek a vyše 120 miliónov kusov dvojcentoviek. Na tento rok plánuje Národná banka Slovenska vyraziť 25 miliónov kusov 1-centových mincí. S razením 2-centových mincí nepočíta.

Rušenie menších mincí by uľahčilo manipuláciu s peniazmi spotrebiteľom, no predstavovalo by to pomerne veľké náklady pre obchodníkov. Zmena cenoviek a prechod na iné mince či bankovky by znamenala hlavne pre maloobchodníkov v týchto časoch enormnú finančnú záťaž. Podľa analytikov by došlo aj k zaokrúhľovaniu cien, a predpokladajme, že nie smerom nadol.

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

Kaczynski lech

Poľská vláda čelí kritike za spochybnenie ruskej stopy v Kaczyňského kauze

19.04.2024 23:16

Letecké nešťastie sa odohralo 10. apríla 2010 pri meste Smolensk na západe Ruska.

Navaľná

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií

19.04.2024 21:51

Manželia Navaľní dostali toto ocenenie "za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku"

súd, manhattan

Pred súdom na Manhattane, kde prebieha proces s Trumpom, sa zapálil muž

19.04.2024 20:37, aktualizované: 22:18

Polícia neskôr oznámila jeho totožnosť. Jeho čin mohol byť motivovaný konšpiračnými teóriami.

Azerbajdžan / Vojak /

Arménsko súhlasilo s vrátením štyroch okupovaných dedín Azerbajdžanu

19.04.2024 20:07

Dohoda sa zrodila na stretnutí, ktoré viedli podpredsedovia vlád oboch krajín.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 673549x
Priemerná čítanosť článkov: 10691x

Autor blogu