Založ si blog

Voda v reštaurácii zadarmo? Nie všetky podniky to dovolia

Opýtať si v reštaurácii vodu z vodovodu namiesto tradičnej fľaškovej minerálky, začína byť nielen na Slovensku čoraz častejším javom. Zákazníci v mnohých prípadoch za vodu neplatia nič, majitelia barov či reštaurácií im totiž vo väčšine prípadoch kohútikovú vodu nezaúčtujú.  Mnohé podniky však v obave, že to ľudia budú zneužívať, pridali vodu z vodovodu do ponuky nealkoholických nápojov. V niektorých slovenských reštauráciách tak ľudia zaplatia za deci kohútikovej vody  0,20 centov . Liter vody v džbáne ich tak vyjde až na dve eurá. Fľašková, pollitrová minerálka vyjde v podniku okolo jedného eura a vyššie.

Česi si kohútikovú vodu pýtajú

V susednej Českej republike si vodu z vodovodu, ktorú reštaurácia nemá v ponuke, vypýta až 60 percent hostí.  Vyplýva to z nedávneho prieskumu gastronomického sprievodcu Scuk.cz a spoločnosti Veolia Voda v rámci projektu Kohoutkova.cz.  Keď hostia vyžiadanú kohútikovú vodu nedostanú, väčšinou ich to rozhorčí, ale v podniku zostanú. Len štyri percentá ľudí podľa prieskumu sa v takomto prípade rozhodnú z reštaurácie odísť.

Môj obľúbený podnik v centre Bratislavy. Vodu z vodovodu vám dajú čašníci až po tom, ako sa na nich milo usmejete. Dnes mi to s úsmevom evidentne nešlo. Musela som sa uspokojiť s fľaškovou minerálkou.


Čím ďalej, tým viac dávajú ľudia prednosť kohútikovej vode pred balenou vodou nielen preto, že je lacnejšia, ale hlavne ekologickejšia. Dizajnéri tomuto trendu v Česku vychádzajú v ústrety, a navrhujú karafy špeciálne pre vodu z vodovodu. Nemecká značka Drinkitnow zase ponúka karafy s časovou namiesto mililitrovej stupnice, ktorá motivuje k pravidelnému pitnému režimu.

Myšlienkou dodávať reštauráciám napríklad karafy, sa zaoberali aj Severoslovenské vodárne a kanalizácie. Nezrealizovali to z ekonomických dôvodov. Podľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti nad týmto nápadom uvažujú, a v budúcnosti by podporili podniky, ktoré dávajú vodu z vodovodu zákazníkom, práve dodávaním karáf či iných predmetov ako protihodnotu.

Čo je zdravšie?

Všetky tzv. ,,balené vody“, kam patria prírodné minerálne, pramenité a dojčenské vody, sú v zmysle zákona vnímané ako potraviny a ako také podliehajú prísnej kontrole, ktorá dbá na to, aby sa v kvalite, v akej voda vyviera z podzemného prameňa, dostala až na stôl spotrebiteľa.

Pri vode z vodovodu je, naopak, nevyhnutné upraviť ju a dezinfikovať chlórom, aby sa zabezpečila jej stabilita a zdravotná bezpečnosť. Vodárenské spoločnosti vodu kontrolujú a jej kvalitu zabezpečia po prípojku. Od prípojky až ku kohútiku je však za stavy rozvodov zodpovedná tá domácnosť, respektíve bar či reštaurácia, do ktorej potrubie vedie. Stáva sa tak, že často aj niekoľko desiatok rokov staré potrubia sa poškodia a do vody sa môžu uvoľňovať látky, ktoré jej kvalitu nepriaznivo zmenia. Voda vo verejnom vodovode je však podľa Asociácie vodárenských spoločností pravidelne kontrolovaná, je hygienicky zabezpečená podľa platných slovenských noriem, takže určite nemôže spôsobiť ochorenie zákazníkov reštauračného zariadenia. V mnohých prípadoch sa využíva ten istý zdroj pitnej vody pre verejné zásobovanie ako aj zdroj balenej vody predávanej v obchodoch, tvrdí Asociácia.

V roku 2011 bola priemerná cena za výrobu a dodávku pitnej vody 0,96 Eur/m3 , čo je necelé jedno euro za 1000 l pitnej vody. V porovnaní s balenou stolovou vodou, ktorú si tak radi kupujeme v obchodoch je to cena až 400krát nižšia. V mnohých prípadoch sa využíva ten istý zdroj pitnej vody pre verejné zásobovanie ako aj zdroj balenej vody predávanej v obchodoch. Vo viacerých reštauráciach v zahraničí prinesú zákazníkom bez požiadania a bezplatne na stôl džbán pitnej vody s ľadom a kúskom citrónu. Niektoré podniky na Slovensku na tento trend už nabehli. Obrázok: Zdroj SHUTTERSTOCK.

Fľašková voda stále vyhráva

Podľa spoločnosti Canadean, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu v oblasti nápojov, si v minulom roku jeden Európan kúpil v priemere 105 litrov balenej vody, viac ako polovicu z toho tvorili neochutené minerálky. Najväčšia spotreba fľaškovej minerálky je na juhu Únie – Taliani vypili približne 200 litrov balenej vody ročne, Fíni len asi 16 litrov ročne na osobu.  Za uplynulý rok sa u nás vypilo takmer 400 miliónov litrov balenej vody. Priemerný Slovák tak vlani vypil vyše 75 litrov balenej vody, z toho až vyše 50 litrov tvorili čisté neochutené vody.

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 673571x
Priemerná čítanosť článkov: 10692x

Autor blogu