Založ si blog

Sobotka sa už vidí v premiérskom kresle, česká ekonomika zmení kurz

Aféra okolo českého premiéra Petra Nečasa s veľkou pravdepodobnosťou zmení ekonomické smerovanie našich susedov. Po Nečasovom odstúpení z funkcie premiéra i predsedu ODS žiada česká opozícia naďalej predčasné voľby namiesto pokračovania terajšej koalície s iným predsedom vlády. Podľa posledných májových prieskumov tamojšej prieskumnej agentúry Median má momentálne najviac voličských preferencií ľavicová ČSSD. Tá už predčasom avizovala, že sa vyberie odlišnou cestou úsporných opatrení ako súčasná vláda.

Sociálni demokrati presadzujú progresívne zdanenie príjmov fyzických osôb s hornou sadzbou 38 percent. Právnické osoby by platili 21 percent namiesto terajších 19 percent, pričom špeciálna 30 percentná sadzba by sa mala vzťahovať na veľké finančné, energetické a telekomunikačné firmy. Obmedziť plánujú aj paušálne výdavky pre živnostníkov, podobne ako ich obmedzila vláda na Slovensku. Predseda ČSSD Bohuslav Sobotka ešte na aprílovom kongrese strany konštatoval, že inšpiráciou pre stranu sú práve kroky súčasnej slovenskej vlády.

Susedná Česká republika od januára tohto roka zvýšila zníženú sadzbu DPH zo súčasných 14 na 15 percent, obdobne sa zvýšila aj základná sadzba zo súčasnej úrovne 20 na 21 percent. Do zníženej sadzby dane, ktorá bola do minulého roka vo výške 14 percent, patria potraviny, lieky, zdravotnícke potreby, vstupenky, knihy, noviny, či časopisy. Súčasní českí minister financií Miroslav Kalousek pritom pôvodne navrhoval na budúci rok obe sadzby dane zjednotiť, jeho návrh však neprešiel senátom. O jednotnej sadzbe DPH vo výške 17,5 percent diskutovala Nečasova vláda už od roku 2011. Tamojší Inštitút pre demokraciu a ekonomické analýzy nedávno vyčíslil, že po zvýšení DPH sa znížili reálne príjmy českých domácností o približne 200 českých korún mesačne.

Česká vláda bude podľa analytikov nútené pristúpiť k ďalšiemu zvyšovaniu daní aj z dôvodu horšieho vývoja ekonomík v okolitých krajinách. Práve vonkajšiemu prostrediu chýbajú prorastové stimuly. Až dve tretiny českého exportu smeruje práve do krízou zmietaných krajín eurozóny.

Podľa nedávno zverejneného Fiškálneho výhľadu ministerstva Česko však nateraz dočasne obmedzí rozpočtové škrty a pomocou štátneho rozpočtu podporí ekonomický rast. Česká vláda takisto nedávno schválila, že tento rok vyčlení práve na dopravu a školstvo 15 miliárd korún, a ďalších desať v roku 2015.  Ministerstvo tak v ďalších rokoch nepočíta so znižovaním deficitu. Pre rok 2014 naplánovalo deficit 2,9 percenta v ďalších dvoch rokoch 2,8 percenta HDP. V novembri minulého roka počítalo s deficitom pre roky 2014 a 2015 na 2,7 percenta a 2,4 percenta HDP. Deficit verejných financií by mal tento rok podľa materiálu klesnúť na 2,8 percenta z minuloročných 4,4 percenta.

Viacerí analytici zastávajú názor, že prípadná nová vláda by mala byť so zvyšovaním daní opatrná. ,Tvrdia, že práve v dobe, kedy sa česká ekonomika vyhrabáva zo súčasnej hlbokej krízy, by takto výrazný fiškálny zásah mohol výrazne spomaliť proces jej oživovania. Časté zásahy do daňového systému takisto demotivujú firmy od zvyšovania investícií, najmä zahraničných firiem.

 

Rozhovor s českým analytikom Radimom Dohnalom zo Saxo bank

 

Vyššie dane pre bohatších ľudí a firmy, viac peňazí od živnostníkov. Tak sa bude správať vláda v Česku, pokiaľ sa moci ujmú českí sociálni demokrati. Čo to ale bude znamenať pre českú ekonomiku, keď v minulom roku súčasná vláda zvýšila aj DPH?

Socialisti hovorili jasne o značnom zvýšení daní z príjmu vysoko príjmových zamestnancov, miernom zvýšení daní pre právnické osoby, maďarskej ceste v podobne zdanenia bánk a telekomunikácií. Zbrklé vyhlásenie na adresu živnostníkov bude asi redšej pre nejaký čas ponechané bez odozvy. Súčasne avizovali ponechanie sadzieb DPH tam, kde sú. Je teda možné, že zložená daňová kvóta má len rast -teda pokiaľ ekonomické subjekty nepôjdu cestou značných daňových únikov.


Čo si myslíte o takomto smerovaní českej ekonomiky?

Zlé. Dôvodom však nie sú ani tak kroky súčasnej vlády ani nedočkavosť socialistov, ale vonkajšie prostredie, ktorému aktuálne chýbajú akékoľvek rastové stimuly. Externé prostredie je a bude výrazne dôležitejšie než vládne opatrenia (teda za predpokladu, že zložená daňová kvóta zostane pod 70% HDP).


Bude to znamenať väčšiu recesiu v krajine?

Či krajina bude v recesii alebo sa dočkáme mierneho oživenia záleží výrazne viac na vývoji ekonomiky a situácie v eurozóne.


Prečo sa podľa vás dostávajú k moci čoraz častejšie socialisti? Prečo je teraz trend v Európe zaťažovať daňami práve prácu?

Väčšine ľudí sa od začiatku vypuknutia krízy zhoršila životná úroveň – reálne mzdy spomalili rast, rastú dane, ceny energií, a súčasne najvyššia príjmová skupina ľudí sa má lepšie. Typický zástupca nižšej triedy toto nie je schopný uniesť, a tak volí ľavicu nielen vďaka populistickým návrhom na progresívne zdaňovanie niektorých skupín obyvateľstva. Pokiaľ vlády súčasne chcú alebo musia získať dodatočné prostriedky do verejných rozpočtov, potom zdanenie práce je tým najspoľahlivejším krokom, a uchyľuje sa k nemu snáď každá vyspelá krajina. Jediná zrejmá výnimka v poslednej dobe je Lotyšsko, ktoré od začiatku tohoto roku znížilo sadzbu tejto dane o jeden percentuálny bod.


Znamená to, Česko nebude v prípade výhry ČSSD a zavedení týchto opatrení už tak zaujímavou krajinou pre investície?

Pokiaľ sa prezident Miloš Zeman za sedem rokov pobytu na Vysočině nedočítal niečo zásadne iného než to, čo robil v dobe svojho premiérovania, potom aj cez jeho vplyv na politiku ČSSD možno očakávať skôr podporu veľkých spoločností a zahraničných investícií na úkor malých a mladých podnikov.

 

 

 

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 672534x
Priemerná čítanosť článkov: 10675x

Autor blogu