Založ si blog

Štát ani obce nevedia šetriť tak, ako sľúbili

Ešte minulú jeseň sa na Úrade vlády zišla partia mužov, ktorí si nielen chlapským potľapkaním po pleci sľúbili, že tento rok spoločnými silami dostanú do štátnej kasy stovky miliónov eur. Konkrétne zástupcovia miest a obcí spísali s vládou memorandum, v ktorom štátu prisľúbili, že do konca tohto roka ušetria spolu 427 miliónov eur, čo je takmer polovica všetkých výdavkových úspor v tohtoročnom rozpočte. Veľmi ambiciózny plán, ktorý spochybňovali viacerí ekonómovia, dokonca aj nezávislá Rada pre rozpočtovú zodpovednosť. Minister financií Peter Kažimír samosprávam veril. „Môžem len oceniť postoj združenia miest počas rokovaní prípravy štátneho rozpočtu,“ reagoval na podpis dohody so samosprávami Kažimír. „Cítim sa oveľa istejšie pri tejto dohode, ako by sa mali cítiť kolegovia, ktorí pripravovali rozpočet na tento rok, pri ktorom sú od začiatku roka fatálnou realitou daňové výpadky už za takmer 700 miliónov eur,“ dodal Kažimír na adresu obcí a opozície. Prešlo však pár mesiacov, a z kamarátov sa stali úhlavní nepriatelia.

V júni sa totiž Kažimírovi dostala na stôl najnovšia daňová prognóza. Jeho dvorní ekonómovia mu povedali, aby Slovákom oznámil, že štátu na daniach vypadnú ďalšie stovky miliónov eur. A to nielen v tomto, ale aj budúcom roku. Ako správny politik sa rozhodol neniesť za to zodpovednosť, a snažil sa nájsť vinníka. Okrem „zlej“ Únie, v ktorej je stále veľa štátov v recesii (ako proexportne orientovaná krajina vnímame problémy týchto krajín ako naše), sa nepriateľom číslo 2 stali práve spomínané samosprávy, v ktorých Kažimír od začiatku videl spojenca. 

Teraz im vyčíta, že nešetria dostatočne. Okolo 300 starostov a primátorov totiž do dnešného dňa nešetrili, ako sa zaviazali, a štátu tak chýba ešte 150 miliónov eur z vyše 400 miliónovej sľúbenej sumy. Kažimír obciam odkazuje, že na splnenie sľubu majú presne dva mesiace. Ak nezačnú všetky samosprávy šetriť tak, ako sa k tomu v memorande s vládou zaviazali, rezort financií zníži ich príjmy. Samosprávy sa zaviazali k 10-percentnému zníženiu kapitálových výdavkov a 5-percentnému zníženiu miezd. Pokiaľ nedôjde k narovnaniu tejto 150 miliónovej medzery, Kažimír sa vyhráža, že vláde na jeseň navrhne zmenu podielových daní. Samosprávy by tak na budúci rok mali o čosi viac okresanejšie rozpočty. 

Po jeho vyjadrení však nezostal kameň na kameni. Samosprávy si nedávali servítku pred ústa. ,,A ukáže nám už aj vláda, že vie na sebe šetriť? Takéto vyhrážanie považujeme za nešťastné“ pýtal sa predstaviteľ Združenia miest a obcí Slovenska. Na túto otázku budeme vedieť odpoveď v najbližších dňoch. Kažimír totiž do konca júna ide, ako zvykne vravieť, “ vyzametať všetky kúty“ na ministerstvách, a siahnuť na ich výdavky. Ďalšie naháňanie miliónov do rozpočtu by už vraj nemali ľudia pocítiť vo svojich peňaženkách.

Každopádne, samotné šetrenie samospráv bežní ľudia za posledné mesiace výrazne pocítili. Viaceré obce a mestá s viac ako 2-tisíc obyvateľmi  od nového roku zvyšovali miestne dane za nehnuteľnosti či odvoz komunálneho odpadu. Napríklad Trenčín od decembra minulého roka skúšobne vypol približne dvesto verejných lámp. Mesto prestalo osvetľovať nielen historické budovy, ale aj tamojšiu hrádzu a uličky v parku. Na námestí tento rok nebude striekať fontána, v zime deti prišli o tradičné klzisko v centre mesta. V tomto roku chce samospráva ušetriť len na osvetlení viac ako 20-tisíc eur. Približne 40-tisíc eur plánujú ušetriť na kosení a výruboch.Mesto Myjava muselo v tomto roku znižovať počet pracovníkov miestneho úradu. Aby mesto zabezpečilo základné služby obyvateľom, nebude v tomto roku realizovať žiadne investičné projekty z fondov EÚ.Nebudú totiž finančné prostriedky na spolufinancovanie. Do rozpočtu sa zaradili len najnutnejšie opravy a údržby. Znížili sa dotácie mesta o desať percent, opätovne sa prehodnotili výdavky sa kultúrne a športové podujatia- Mnohé kultúrne akcie, ktoré mali dlhoročnú tradíciu v meste, zanikli. 

Obec Motyčky v Banskobystrickom okrese so 120 obyvateľmi má ešte komplikovanejšiu situáciu. Aj táto obec prisľúbila šetrenie, no nezvláda to.  Po tohtoročnej dlhej a tuhej zime sa totiž veľmi dlho spamätáva. Najmä finančne. Keď som sa ešte v úvode roka pýtala tamojšieho starostu, aký bude mať zima dopad na ich miestny rozpočet, s ťažkým srdcom odpovedal, že katastrofálnu. Jeho predpovede sa, žiaľ, naplnili do bodky. Obec s už itak napätým rozpočtom si bude musieť opäť uťahovať opasok. V tomto roku znížila výdavky na minimum, zvýšila niektoré miestne dane, obmedzila niektoré tradičné kultúrne podujatia, starosta avizuje aj prepúšťanie z úradu. Situácia je podobná vo viacerých mestách a obciach naprieč celým Slovenskom. 

Obce to nemajú ľahké. Situáciu im komplikuje najmä fakt, že v budúcom roku ich čakajú komunálne voľby. Už ste niekedy videli primátora, ako sa na predvolebných mítingoch chváli, ako zvýšil dane, prepustil desiatky ľudí z úradu, a zrušil polovicu kultúrnych a športových akcií v meste? 300 primátorov a starostov si to uvedomuje, a preto tak dlho vzdoruje. Nerobí však dobre. Tí šikovnejší totiž k úsporným opatreniam pristúpili čím skôr, aby uťahovanie opaskov neprišlo v čase, keď má na námestiach svoje miesto guláš a pivko zadarmo. Šetrenie ich skôr či neskôr dostane. Ako aj vládu samotnú. 

 

 

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

Rusko Navaľnyj úmrtie

Biskup na Veľký piatok prirovnal zaobchádzanie s Navaľným k osudu Ježiša

29.03.2024 15:17

„Skončil až v neľudskom gulagu v polárnom ľade," povedal. Zvyšok sveta uvidí "jeho posolstvo slobody" vo večnosti, povedal biskup.

Rural Emergency Hospitals

Slováci si skryli kódy pod klobúky a nadchli špičkových amerických technológov

29.03.2024 15:00

Organizácia Slovak PRO pomáha Slovákom uchytiť sa na americkom trhu. Kto má skvelé nápady, má šancu uspieť aj v silnej konkurencii v USA.

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10, aktualizované: 15:42

Evakuovať museli 50 ľudí.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 672574x
Priemerná čítanosť článkov: 10676x

Autor blogu