Založ si blog

Absolventi vysokých škôl nepatria k najskromnejším

Slovenskí absolventi vysokých škôl nepatria pri platových požiadavkách k tým najskromnejším. Po skončení vysokej školy mladí očakávajú, že budú zarábať viac, ako je priemerný slovenský plat. Podľa údajov Štatistického úradu sa priemerný plat na Slovensku pohyboval v prvom polroku tohto na úrovni 804 eur. Očakávania absolventov sú až na úrovni 1160 eur.

Najvyššie očakávané platy spomedzi absolventov vysokých škôl, ktorí si po skončení štúdia hľadajú prácu, majú mladí ľudia z technických fakúlt. Napríklad absolventi, ktorí vlani skončili Fakultu elektrotechniky a informatiky na Slovenskej technickej univerzite, vo svojich životopisoch pri hľadaní si práce uvádzajú, že plat, ktorý očakávajú potom, čo sa zamestnajú, by mal byť 1283 eur mesačne. Najnižšie zárobky očakávajú absolventi, ktorí skončili pedagogické fakulty. Očakávajú o sto eur menej, ako je priemerný slovenský plat.

Oveľa ambicióznejšie platové požiadavky majú mladí vo Švajčiarsku. Vysokoškolský študenti vo Švajčiarsku očakávajú hrubý nástupný plat 5195 eur. Ide o najvyšší očakávaný nástupný plat na svete. Vyplýva to z nedávno realizovaného prieskumu švédskej spoločnosti Universum medzi 430 tisíc študentmi z 24 krajín sveta. Švajčiari majú pritom, čo sa očakávaných nástupných platov absolventov týka, ešte jedno celosvetové prvenstvo. Rozdiel medzi očakávaniami platov žien a mužov. Tamojší muži chcú o 725 eur vyšší nástupný plat ako ženy. Podľa prieskumu sú ženy všeobecne viac skromné a očakávajú, že na vysoký plat dosiahnu postupne vďaka svojim schopnostiam.

Najmenej si žiadajú mladí v Poľsku, ktorí očakávajú nástupný plat na úrovni 708 eur. Napríklad v susednom Česku chcú vysokoškoláci nástupný plat od 20 do 25 tisíc českých korún, čo je v prepočte na eurá okolo 914 eur. Veľké požiadavky na plat majú vysokoškolský absolventi v Nórsku, kde si mladí predstavujú plat na úrovni 4823 eur a v Dánsku chcú za mesiac okolo 3992 eur. U týchto škandinávskych krajín ale platí, že napríklad v Dánsku sú celosvetovo najvyššie dane z príjmu. Čistá mzda preto nie je v skutočnosti taká vysoká, ako sa na prvý pohľad zdá.

Môže sa zdať, že je aj očakávaný plat švajčiarskych absolventom abnormálne vysoký. Je to však dané veľmi vysokými životnými nákladmi, a takisto nízkou nezamestnanosťou, ktorá sa pohybuje okolo troch percent. Na Slovensku sa pohybuje nezamestnanosť na úrovni 14-tich percent. Nezamestnanosť mladých sa pritom šplhá na Slovensku nad úroveň 35-tich percent. Znamená to, že približne každý tretí mladý človek na Slovensku si nevie nájsť prácu, čo je najhoršia úroveň od roku 2002.

Tí, ktorí sa na trhu práce uplatnia, však požadované platy ani zďaleka nemajú. Priemerný plat absolventov slovenských vysokých škôl sa podľa portálu Platy.sk reálne pohybuje v tomto roku na úrovni 884 eur v hrubom. Výrazne viac však zarábajú absolventi v odvetví IT , v centrách zdieľaných služieb a telekomunikáciách. Naopak, hlboko pod celoslovenským priemerom zarábajú absolventi VŠ v vzdelávacích organizáciách, samosprávach, advokátskych kanceláriách, reštauráciách, v školstve a v sociálnych zariadeniach. Platí, že absolventi VŠ v najlepšie zarábajúcom odvetvi dostávajú dvojnásobok platu absolventov v najmenej zarábajúcom odvetví sociálnej starostlivosti.

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

Peter Kotlár

Kotlár identifikoval zásahy do ľudských práv a slobôd počas pandémie covidu

28.03.2024 19:02

„Odbornej konferencie“ sa zúčastnila aj ministerka kultúry Šimkovičová.

APTOPIX Russia Ukraine War

List z Charkova: Ako sa žije v tme?

28.03.2024 18:00

Po masívnych raketových útokoch žije Charkov zväčša v tme, no ja sa aj tak usmievam. Možno už len nevládzeme plakať.

1. netradicny porod Krompachy

Zámena pacientiek v pražskej nemocnici viedla u jednej k potratu

28.03.2024 17:47

Zamestnanci nemocnice nedodržali interné predpisy a lekári preto operovali nesprávnu pacientku.

polícia, evakuácia, vyhrážky, UK, fakulta

Polícia v Bratislave zadržala medzinárodne hľadaného občana Bosny a Hercegoviny

28.03.2024 17:32

V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na 15 rokov.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 672526x
Priemerná čítanosť článkov: 10675x

Autor blogu