Založ si blog

Internetová zoznamka, ktorá vám dá viac ako lásku

Keď pred viac ako dvoma rokmi popri práci začali vymýšľať webovú stránku, cez ktorú by si študenti mohli nájsť doučovateľov matematiky, slovenčiny či cudzích jazykov, ani netušili, aký tým vyvolajú záujem u ľudí. Dvaja mladí Slováci Juraj Svinčák a Tomáš Palkovič prišli na trh s internetovou zoznamkou, cez ktorú síce nenájdete nového frajera či dokonca lásku, ale dá vám čosi viac, o čo nikdy v živote prísť nemôžete. Dá vám vedomosti. 

Aj jeden z najznámejších citátov od amerického filantropa, diplomata, vynálezcu, objaviteľa a zakladateľa Spojených štátov Benjamina Franklina hovorí práve o tomto. ,,Keď vysypete peňaženku do svojej hlavy, nikto vám ju odtiaľ nevezme. Investícia do vedomostí prináša vždy najvyššie úroky.“

To si možno povedala aj žiačka piateho ročníka na základnej škole, ktorá si chcela cez stránku doucma.sk nájsť doučovateľa matematiky. ,,Bol som prekvapený, že v takom veku je už natoľko uvedomelá, aby si iniciatívne hľadá doučovanie, keď jej nejde matematika v škole,“ začína svoje rozprávanie jeden zo zakladateľov stránky Juraj Svinčák. Vo väčšine prípadov však na stránku kliknú študenti vysokých škôl pripravujúci sa na skúšky či príjmačky alebo zamestnanci, ktorí sa potrebujú doučiť cudzie jazyky kvôli práci.

Juraj založil stránku spoločne s kolegom v marci 2012. Odvtedy sa na nej zaregistrovali  takmer 2,5- tisíc doučovateľov. Viete si tu nájsť doučovateľa podľa predmetu a mesta. Celý biznis model je založený na spoplatnení marketingu pre doučovateľov. Na stránke si totiž môžu budovať svoj pracovný profil a renomé.,,Doteraz existovali len riadkové inzercie. Sú stránky, ktoré sa špecializujú na doučovanie, ale doučovatelia sú tam nútení ísť niekoľkokrát za deň a vkuse to tam zadávať, aby sa ich inzerát zobrazoval navrchu vyhľadávania, teda aby mali šancu, že si ich niekto nájde,“ hovorí Juraj. Na ich stránke to stačí urobiť len raz. V priemere jeden doučovateľ vďaka stránke odučí za mesiac aj 20 študentov.

 

Najväčší záujem je o doučovanie cudzích jazykov, najmä angličtiny.

Najväčší záujem je o doučovanie cudzích jazykov, najmä angličtiny.

 

Veľký záujem je nielen o doučovanie cudzích jazykov, ale aj hry na klavír či tancov. Mesačne „spojí“ stránka vyše tisícku doučovateľov so študentmi. Aktuálne taktiež spustili  inzerciu pre jazykové školy, ktorá sa relevantne zobrazuje študentom. Jazykovkám tak v tomto smere pomáhajú hľadať si lektorov. ,,Máme, samozrejme, aj dlhodobejšia víziu portálu, ktorý bude ako agregátor ponuky nie len doučovania, ale aj kurzov,“ povedal Juraj.

S doučovacou zoznamkou doucma.sk prerazili mladí podnikatelia dokonca aj v zahraničí. Od apríla sa presťahovali do mníchovského akcelerátora. Ich start- up si vybrala Telefónica v rámci ich programu na podporu začínajúcich podnikateľov s názvom Wayra. Od nej dostali výmenou za desaťpercentný podiel vo firme 40-tisícovú finančnú dotáciu. Peniaze investovali do budovania portálov na nových trhoch v Nemecku, Rakúsku a Česku. Značnú časť rozpočtu pohltili aj životné náklady, najmä nájom bytu v Mníchove.  V rámci programu od Wayry sú v mníchovskom akcelerátore najbližších šesť až osem mesiacov. 

 

Ako jediní Slováci sa s projektom doucma.sk dostali do mníchovského akcelerátora. Na fotke je Tomáš Palkovič (vľavo) a Juraj Svinčák (vpravo) vo svojej novej mníchovskej kancelárii. Foto: Zdroj: Archív Juraja Svinčáka.

Ako jediní Slováci sa s projektom doucma.sk dostali do mníchovského akcelerátora. Na fotke je Tomáš Palkovič (vľavo) a Juraj Svinčák (vpravo) vo svojej novej mníchovskej kancelárii. Foto: Zdroj: Archív Juraja Svinčáka.

 

Ich projekt sa zapáčil samotnému riaditeľovi Wayry v Mníchove Garanovi  Goodmanovi. ,,Čo viem, tak sám má deti, pre ktoré mal v minulosti problém nájsť dobrých doučovateľov,“ povedal Tomáš. Ich nápad ocenil Goodman ešte v Prahe, kde so svojim nápadom na ich prvej start- upovej súťaži neuspeli. On im však dal druhú šancu a vybral ich na pohovor do Mníchova, kde opäť vystupovali pred porotou. Tá im nakoniec dala koncom apríla zelenú. Na Slovensku sa teraz zdržiavajú len cez víkendy, aj to len raz či dvakrát za mesiac. ,,Ideme za svojim snom. Vtedy musí človek aj veľa obetovať,“ uzavrel Juraj. V Česku už majú databázu 3- tisícky registrovaných doučovateľov.  V Nemecku hľadajú ľudí, ktorí by projektu pomohli po marketingovej stránke. ,,V budúcnosti chceme prepojiť tieto trhy. Cez web si potom človek bude môcť nájsť aj native speakra z Nemecka. Hodiny by boli napríklad cez Skype,“ doplnil Juraj. 

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

20. rokov od vstupu Slovenska do NATO, prezidentka Zuzana Čaputová, Marián Kurilla

Garancia bezpečnosti či strata suverenity? Slovensko chráni povestný „bezpečnostný dáždnik“ z NATO už dvadsať rokov

29.03.2024 09:30

NATO presadzuje predovšetkým mierové riešenie sporov. Ak však diplomatické úsilie zlyhá, disponuje vojenskými silami pre zabezpečovanie krízového manažmentu.

Maryland most

Maryland dostane od vlády po zrútení mosta 60 miliónov dolárov

29.03.2024 08:37

Dvoch robotníkov sa podarilo zachrániť, u ďalších šiestich už úrady potvrdili úmrtie.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 672564x
Priemerná čítanosť článkov: 10676x

Autor blogu