Založ si blog

Dvaja Slováci liečia Američanov z duševných chorôb

Od seba ich delí Atlantický oceán a sedem hodinový časový posun. Kým jeden ešte spí, druhý už zháňa nových klientov. Dvaja Slováci, podnikatelia Milan Steskal a Igor Holas, rozbehli svoje podnikanie len pred mesiacom, no klientov už majú nielen za veľkou mlákou ale aj na starom kontinente. Už vlani na jar prišli s myšlienkou mobilnej aplikácie, ktorá by pomáhala psychoterapeutom v lepšom diagnostikovaní psychologických problémov u pacientov. Takto majú lekári lepší prehľad o duševnom stave svojich klientov, čím sú samotné sedenia efektívnejšie. Milan manažuje firmu z Talianska a Slovenska, Igor už dlhé roky žije v Amerike, kde sa aplikácia veľmi dobre uchytila.

,,Funguje to tak, že si pacient zaznamenáva cez mobilnú aplikáciu svoje nálady, momentálny stav, teda  čo cez deň prežíva. To si vie lekár pozrieť v systéme cez počítač a vyhodnotiť. Následne na sedení už nemusí s pacientom riešiť, ako sa cez ten týždeň či dva cítil. Mnohí si totiž pri opise ťažko pamätali, ako prežívali jednotlivé dni,“ hovorí Milan Steskal, ktorý má na starosti technickú stránku projektu. Ich startupová firma Mentegram  sa uchytila v začiatkoch najmä v Amerike preto, lebo sedenia u psychológa považujú mnohí Američania ako súčasť ich životného štýlu. ,,Tak ako sa Slovák zvykne vyspovedať v  kostole, tak Američan radšej zájde k psychológovi. My k psychológovi chodíme len vtedy, keď už ide o ozaj závažný psychický problém,“ pokračuje Milan.

 

steskal 01

Milan Steskal ukazuje, ako funguje ich mobilná aplikácia. Do mobilu si pacienti zaznačujú svoje nálady a prežívania počas dňa. Informácia sa objaví v počítači psychoterapeuta.

 

,,V Amerike sú psychoterapie rozšírenejšie ako u nás. Proces psychoterapií je viac štandardizovaný. V Amerike už  zhruba tri štvrtiny psychoterapeutov aj teraz využíva papierové tabuľky, kde si klienti zaznamenávajú svoje denné nálady a stavy. My sme sa to teda rozhodli zmodernizovať, a prišli sme s digitálnou formou zaznamenávania,“ dodáva Milan. O ich mobilnú aplikáciu prejavilo záujem aktuálne viac ako 100 amerických psychoterapeutov, polovica z nich ju začala v praxi aj reálne využívať. Otázky si v aplikácii môžu psychoterapeuti meniť podľa toho, o akého pacienta ide, a čo o ňom potrebujú zistiť. ,,Takto lekár vidí, aký má terapia u pacienta priebeh. Vie skôr zachytiť a predísť krízovým stavom či situáciám u pacienta,“ tvrdí Milan.

 

Duševných chorôb pribúda

Mobilná aplikácia na lepšie diagnostikovanie pacientov prichádza v čase, keď čoraz viac ľudí trpí duševnými chorobami.  Stres, veľké pracovné nasadenie, málo času na seba a svoju rodinu, problémy s financiami. To je len zlomok problémov, ktoré nielen Američanov nútia vyhľadať lekársku pomoc. Aktuálne sa veľa hovorí o tzv. syndróme vyhorenia, kedy má človek pocit, že jeho práca stráca zmysel a vyhýba sa kontaktu s ľuďmi. Príčinou je vysoké pracovné tempo, ktoré sa však nestrieda s dlhším voľnom, kedy človek jednoducho ,,vypne“. Môže to viesť až depresii a celkovému kolapsu organizmu. Napríklad v Amerike navštívi psychoterapeutov ročne viac ako 20 miliónov ľudí, čo predstavuje zhruba 10 percent tamojšej populácie. ,,Keď vás niečo trápi a rozhovor s blízkymi, či už partnerom, rodinou alebo kamarátmi nepomáha, psychológ pomôže. Nezáleží na to, či sa nášmu okoliu zdá, že náš problém je vážnym alebo nie, ale na tom, či nás ten stav obťažuje. Ak ma bolí palec na nohe a bolesť neustupuje, pôjdem k doktorovi. Ak ma niečo trápi psychicky, a neviem sa toho zbaviť, tiež je potrebné navštíviť doktora, v tomto prípade psychológa,“ opisuje Igor Holas.

Aktuálne dokončuje doktorát zo psychológie na University of Texas v texaskom meste Austin. Pracoval v think tanku vo Philadelphii, kde sa spolupodieľal na  vylepšovaní rôznych programov na školách či službách ľuďom po návrate z väzenia, aby sa nevrátili ku kriminalite. ,,Ku duševnému zdraviu som sa dostal okľukou, keď som sa snažil prísť na to, prečo  v dobe Googlu a Facebooku fungujeme v psychológii na neuveriteľne riedkych dátach. Uvedomil som si, že treba v starostlivosti o duševné zdravie začať riešiť ako najlepšie zbierať lepšie informácie, a používať ich v samotnej liečbe,“ vysvetľuje Igor. Kým Igor je vyštudovaný psychoterapeut, Milan skončil Ekonomickú univerzitu v Bratislave, fakultu Hospodárskej informatiky a informačných technológií. Nemohli mať preto lepšie predpoklady na to, aby na trhu uspeli s mobilnou aplikáciu, ktorá slúži na lekárske účely.

 

Milan tvrdí, že Európe sú pri rozširovaní ich biznisu dva problémy. Jeden je ten, že sú tu prísne regulácie a druhý, že ľudia k psychológom veľmi nechodia, lebo sa hanbia.

Milan tvrdí, že Európe sú pri rozširovaní ich biznisu dva problémy. Jeden je ten, že sú tu prísne regulácie a druhý, že ľudia k psychológom veľmi nechodia, lebo sa hanbia.

 

Problémová Európa

Svoj  biznis chcú viac rozšíriť aj na starý kontinent, aplikáciu sa im darí presadiť napríklad v Taliansku. Uspieť by s ňou chceli aj v Anglicku, Škandinávskych krajinách či Nemecku. Milan sa kvôli rozbehnutiu biznisu dočasne presťahoval do Talianska, kde spolu s dvoma IT špecialistami- programátormi majú okrem Ameriky, kde úraduje Igor, druhú pobočku firmy. Manželku vidí Milan raz do mesiaca, keď sa pár dní  vracia späť na Slovensko.,,V Európe sú pri rozširovaní nášho biznisu dva problémy. Jeden je ten, že sú tu prísne regulácie a druhý, že ľudia k psychológom veľmi nechodia, lebo sa hanbia,“ povedal Milan. ,,Na Slovensku je o to záujem, hlavne u mladších lekárov, no trh je veľmi malý. Teraz sa sústreďujeme najmä na Ameriku. Museli sme si vybrať, ktorý trh pokryjeme ako prvý, teda USA alebo Európu. Chceli sme to spraviť poriadne, tak sme sa v začiatku rozhodli sústrediť na jeden trh,“ dodáva Milan.

 

Veľké plány do budúcna

Mobilnou aplikáciu to však nekončí. Zlepšovať diagnostiku pacientov s duševnými chorobami chcú v budúcnosti najmä prostredníctvom väčších výskumov. ,,Hľadáme spôsoby, ako lepšie porozumieť ľudskému správaniu. Je to oblasť, kde využitie technológii nie je veľmi rozvinuté. Aj vďaka tejto aplikácii, ak budeme mať veľkú vzorku pacientov, tak pomôžeme psychoterapii ako takej lepšie liečiť pacientov s jednotlivými diagnózami na základe nami zozbieraných historických dát,“  predikuje Milan. Biznis zatiaľ financujú zo svojho vrecka. V začiatkoch im finančne pomohol jeden kamarát, vďaka ktorému sa dostali do štádia, kedy boli zaujímavým projektom pre slovenskú spoločnosť, ktorá financuje rizikový kapitál. Tá im poskytla pomocnú ruku v podobe ďalšej finančnej injekcie. Títo ,,biznis anjeli“ podporujú mladé začínajúce firmy, ktoré majú potenciál expandovať do veľkých rozmerov.

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Vakcína / Očkovanie /

WHO: Očkovanie zachránilo za uplynulých 50 rokov najmenej 154 miliónov životov

24.04.2024 19:11

V priemere to za toto obdobie predstavuje šesť zachránených životov za minútu.

zuzana čaputová, spišské podhradie, tragédia, nehoda, autobus

Prezidentka Čaputová si v Starej Ľubovni uctila obete nešťastia z Podhradia

24.04.2024 18:47

V stredu navštívila i obec Zborov v okrese Bardejov.

SR Bratislava RTVS protestný pochod BAX

Progresívci sa pre schválené zmeny v RTVS oblečú do čiernej, avizujú protesty. Podľa SaS urobí vláda z RTVS dezinformačné médium

24.04.2024 17:41

Poslankyňa Zora Jaurová povedala, že upravená verzia zákona je rovnakou hrozbou, ako pôvodná verzia.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 673814x
Priemerná čítanosť článkov: 10695x

Autor blogu