Založ si blog

Štát prikazuje obchodníkom, aké musia mať pokladnice

Vláda pripravila pre obchodníkov používajúcich vo svojich prevádzkach registračnú pokladnicu zásadnú zmenu. Všetky nové pokladnice budú musieť mať od nového roka možnosť online prepojenia.

 

Ministerstvo financií chce takto lepšie kontrolovať tržby obchodníkov a zabrániť ich kráteniu. Či bude na online prepojenie potrebná len wifi sieť, alebo pokladnice budú musieť mať v sebe zabudovaný GSM modul, zatiaľ štát nepovedal. Od toho bude pritom závisieť to, o koľko pôjde cena pokladníc hore.

 

Zámerom tohto riešenia je, aby sa podnikatelia takýmito registračnými pokladnicami postupne vybavili, čím sa má predísť ich nárazovému obstarávaniu. Po novom by sa už teda nemali dostať na trh pokladnice, ktoré by neboli schopné online komunikovať. V budúcnosti sa totiž plánuje online prepojenie pokladníc s Finančnou správou.
Podobné prepojenie registračných pokladníc s daniarmi funguje v susednom Maďarsku, ale aj Srbsku či Švédsku. Tam museli prejsť zmenou všetky registračné pokladnice, nakoľko obchodníci potrebovali doinštalovať GSM modul. Ide to, samozrejme, aj bez úpravy starých pokladníc, cez nadriadené zariadenie, avšak tam je veľké riziko falšovania dát.

 

Isté pokusy v niektorých krajinách v minulosti boli, ale neosvedčilo sa to, lebo sa dáta z pokladnice, teda tržby, falšovali. Obchodníci to vedeli obísť. Najschodnejším riešením je GSM modul. Ministerstvo financií však ešte nevydalo usmernenie, vyhlášku, ako by to malo vyzerať, a čo bude potrebné na online pripojenie pokladníc. Hotová by mala byť do konca júla tohto roka.

 

Nepoctiví obchodníci aktuálne krátia tržby aj cez USB rozbočovače nainštalované priamo v pokladnici. Servisní technici a programátori externých skladových programov vedia upraviť fiskálnu tlačiareň tak, že odstránia fiskalnu pamäť, a nechajú tam iba upravený USB pamäťový kľúč a USB rozbočovač. Aj vo výskumných ústavoch majú odborníci problém jasne určiť, že dané zariadenie naozaj kráti tržby. Podľa informácii Pravdy sa softvérové programy k pokladnici s upraveným USB kľúčom na krátenie tržieb dajú zakúpiť za 1400 eur. Foto: Zdroj: Pravda

Nepoctiví obchodníci aktuálne krátia tržby aj cez USB rozbočovače nainštalované priamo v pokladnici. Servisní technici a programátori externých skladových programov vedia upraviť fiskálnu tlačiareň tak, že odstránia fiskalnu pamäť, a nechajú tam iba upravený USB pamäťový kľúč a USB rozbočovač. Aj vo výskumných ústavoch majú odborníci problém jasne určiť, že dané zariadenie naozaj kráti tržby. Podľa informácii Pravdy sa softvérové programy k pokladnici s upraveným USB kľúčom na krátenie tržieb dajú zakúpiť za 1400 eur. Foto: Zdroj: Pravda

 

Aktuálne na slovenskom trhu neexistujú certifikované pokladnice, ktoré by priamo komunikovali cez GSM alebo internet. Dokážu to len cez pripojený počítač s externou programovacou aplikáciou. Cena za registračných pokladníc sa aktuálne pohybuje od 230 do 600 eur bez DPH. Niektorí obchodníci využívajú taktiež fiskálne tlačiarne, ktoré na slovenskom trhu možno kúpiť od 320 do 700 eur bez DPH.Výrobcovia pokladníc tvrdia, že ak nebude zmena pokladníc príliš komplikovaná, tak ich cena sa môže od budúceho roka zvýšiť rádovo o 30 až 100 eur.

 

Ak rezort financií určí, že online prepojenie pôjde cez GSM modul, tak obchodníkovi budú vznikať prevádzkové náklady aj v čase, keď sa zariadenie nebude používať. Pod vyššiu cenu sa podpíše aj množstvo prenesených dát. V prípade LAN pripojenia budú prevádzkové náklady minimálne.

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

Joe Biden, Barack Obama

Štyria prezidenti v New Yorku. Biden s Obamom a Clintonom zozbierali 25 miliónov USD, Trump bol na pohrebe policajta

29.03.2024 07:11

Americká prezidentská kampaň vo štvrtok večer dostala do New Yorku štyroch amerických prezidentov.

Nehoda, ilustračná, sklo

Autobus s desiatkami cestujúcich sa prevrátil na nemeckej diaľnici

29.03.2024 06:38

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí, informovala DPA.

libanon, hizballáh

Pri izraelských úderoch pri Halabe zomrelo 36 sýrskych vojakov

29.03.2024 06:27

Pri izraelských úderoch namierených na oblasť neďaleko Halabu (Aleppa) na severe Sýrie zahynulo podľa agentúry AFP najmenej 36 sýrskych vojakov.

Jaroslav Slašťan, Zásahový tím pre medveďa hnedého

Nebol to hon na čarodejnice. Medvedica v Mikuláši bola skutočným rizikom, hovorí šéf zásahového tímu

29.03.2024 06:00

K ľuďom sa samica, ktorá útočila v metropole Liptova, približovala pravidelne. Tvrdia to členovia zásahového tímu. Pri jej monitorovaní použili špičkové drony.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 672556x
Priemerná čítanosť článkov: 10675x

Autor blogu