Založ si blog

Zlyhania poslancov a vlády nahrávajú podvodníkom (videoblog)

Podnikateľ kúpi auto, ktoré je napísané na firmu, ale vyváža sa na ňom jeho dcéra. Firma sa dostane do krachu. Majiteľova dcéra stále žije v luxuse, vyváža sa na firemnom aute a poberá ďalšie výhody z firmy, pričom na druhej sú veritelia, ktorí márne čakajú na svoje peniaze. Toto je súčasná realita na Slovensku.

Existuje u nás veľa spoločností, kde spoločníci sú rodičia a zamestnávajú svoje deti. Napríklad ich dcéra robí vo firme štandardnú administratívnu prácu so štandardným platom. No mimo toho jej spoločnosť platí najdrahší paušál na mobil a preváža sa na luxusnom firemnom aute. Toto je plnenie, ktoré poskytla spoločnosť príbuznej osobe za podmienok, ktoré nie sú štandardné. Keď sa však firma dostane do krachu, exekútor nemá na čo siahnuť, firma totiž nemá žiaden majetok. Všetko je prepísané na rodinných príslušníkov a spriaznené firmy. Terajší zákon je na toto zneužívanie obmedzeného ručenia spoločníkov prikrátky.

Vláda nedávno navrhla v novele Obchodného zákonníka, aby sa toto plnenie považovalo za vrátenie vkladu do spoločnosti. Rovnako to funguje v Nemecku či Rakúsku. Podobnému podvodnému podnikaniu, kedy spoločníci vo firme prevádzajú peniaze na iné spoločnosti či rodinných príslušníkov a dlžníci tak zostávajú bez peňazí, mali byť minulosťou.

Prečo mali byť minulosťou?

Vládna strana prišla so zmenou legislatívy, ktorá sa však nepozdávala prezidentovi Andrejovi Kiskovi. Novela Obchodného zákonníka, ktorá mala zabrániť prepychu v rodinných eseročkách, totiž  zavádzala aj viacero kontraproduktívnych zmien. Ako napríklad jednoeurovú eseročku, ktorá nemala byť taká výhodná, ako o nej vládna strana rozprávala.

Na poslednom rokovaní parlamentu v tomto roku sa však poslancom Smeru aj napriek ich väčšine v parlamente nepodarilo prelomiť prezidentovo veto. Na prelomenie veta bola potrebná nadpolovičná väčšina zo všetkých 150 poslancov. Za novelu ale opätovne hlasovalo len 75 z nich. Na jej schválenie teda chýbal jeden hlas.

Poslanec za Smer Anton Martvoň vysvetľoval nečakané fiasko dopravnou situáciou v meste. „Niektorí naši poslanci pre zápchy a pre nejaké problémy, vyzerá to tak, že nestihli dobehnúť, čiže niekedy sa to skrátka stane, je to veľký klub,“ uviedol po hlasovaní Martvoň. Ako dodal, viacerí poslanci práve dobiehali do sály, Viera Tomanová si išla až nohy dolámať. Keď dobiehala na hlasovanie, spadla na schodoch a aj vďaka nej táto novela neprešla.  Vláda chce však novelu Obchodného zákonníka poslať na opätovné prerokovanie do parlamentu v budúcom roku, hádam už nie s takým koncovým fiaskom.

Príklady zlyhania vlády v boji s daňovými podvodmi však pri tomto príklade nekončia. Vláda stále odkladá prijatie priamej trestnoprávnej zodpovednosti firiem.


 

A také veľkolepé plány mali odborníci na ministerstve spravodlivosti. Ak zákon o priamej trestnoprávnej zodpovednosti nakoniec prejde, nebude tak prísny, ako sa pôdvodne plánovalo. Rezort spravodlivosti totiž urobil určité ústupky voči podnikateľom, ktorí zaslali v rámci pripomienkového konania desiatky pripomienok.

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

Andrej Babiš, Monika Babišová

Šokujúci rozchod po 30 rokoch. Babiš s manželkou Monikou oznámili koniec vzťahu

19.04.2024 18:06

Ubezpečili, že ich rodinné väzby zostanú aj kvôli deťom pevné.

kravy

Kmeň vtáčej chrípky H5N1 detegovali aj v kravskom mlieku, upozornila WHO

19.04.2024 17:46

Nateraz nie je známe, ako dlho môže vírus v mlieku prežiť.

SR Požiar Osada Stropkov Situácia Mimoriadna POX

Polícia začala v súvislosti s požiarom v Stropkove trestné stíhanie

19.04.2024 17:17

Po požiari, ktorý zničil deväť obydlí, ostalo bez strechy nad hlavou 49 tamojších obyvateľov, z nich 29 detí.

Ukrajinskí vojaci ďakujú Slovákom za zbierku na muníciu

Zbierka na muníciu raketovo rastie, podporila ju i Čaputová. Ďakujeme, bratia Slováci, odkazujú ukrajinskí vojaci z frontu

19.04.2024 16:30, aktualizované: 17:35

Ciieľ bol najskôr vyzbierať jeden milión eur. Vzhľadom na obrovský ohlas a ochotu posielať peniaze obrancom, je zbierka bez finančného a časového limitu.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 673532x
Priemerná čítanosť článkov: 10691x

Autor blogu