Založ si blog

Potrebné zmeny v sociálnych dávkach

Britská snaha obmedziť príchod migrantov do krajiny cez zosekanie prídavkov na deti sa začína pozdávať aj iným európskym krajinám. K tomuto kroku by do budúcnosti chcelo pristúpiť aj Rakúsko či Dánsko. Briti už dlhodobo upozorňujú na neudržateľný stav, keď do krajiny prichádzajú ľudia s tým, že nepracujú, poberajú dávky a posielajú ich domov svojim deťom. Súhlasne prikyvujú aj lídri z ostatných európskych krajín, ktorí cítia, že bez zmien nebude možné do budúcnosti udržať sociálny systém v ich krajinách.

 
Britská vláda len na prídavky na deti vypláca milióny libier týždenne. Najviac rúk naťahujúcich sa za podporou z krajín EÚ je z Poľska. Poliaci sú najpočetnejšou skupinou spomedzi migrantov žijúcich v Británii, je ich tam okolo 850-tisíc. Prídavky na deti poberá vyše 26- tisíc Poliakov žijúcich či pracujúcich v Británii, ktorých deti sú v Poľsku. Slováci sú štvrtou krajinou v rebríčku poberania týchto sociálnych benefitov, za Írmi a Francúzmi. Takmer 2- tisíc Slovákov posiela dávky deťom na Slovensko.Kým na Slovensku sa pohybuje mesačný príspevok na dieťa v sume 23,52 eur, v Británii dostanú pracujúci alebo aj tí, ktorí si prácu hľadajú, na dieťa 20,70 libier (20,49 eur) týždenne. Na každého ďalšieho potomka potom môžu poberať 13,70 libier (17,76 eur) týždenne. Británia bude musieť dávky do zahraničia vyplácať aj naďalej, ale len v tej výške, v akej ich vypláca tá krajina, v ktorej deti žijú.

 
Aj napriek tomu sú príspevky na deti v konečnom dôsledku finančne zanedbateľným problémom, tak pre Britániu ako aj pre iné vyspelé štáty, ktoré si vyberajú ľudia z chudobnejších krajín pre lepšie podmienky na život. Britský premiér David Cameron chcel ísť v okresávaní sociálnych benefitov ďalej, no nateraz vybojoval pre svoju krajinu na pôde Bruselu s úniou kompromis, ktorý je menej bolestivý najmä pre krajiny východnej Európy. Bolestivé to bude až po tom, ako sa na pôde Bruselu začne hovoriť o okresávaní ďalších dávok, okrem iného o príspevkoch na bývanie.

 

V Bruseli však počas tvrdých 30 hodinových rokovaní padali rôzne názory na túto tému. Jednou z nich bol aj ten, že krajiny by sa mali snažiť o vytvorenie takých sociálnych podmienok, aby ich občania nemuseli takto húfne migrovať za lepším platovým ohodnotením a súčasne lepšou štátnou podporou inde. Len do Británie prichádza ročne 300- tisíc nových prisťahovalcov, prevažne z členských štátov EÚ. Aktuálne tam pracuje oficiálne aj 100- tisíc Slovákov.

 

K „náprave“ migrantov, ktorí prichádzajú z chudobnejších krajín do bohatších s tým, že nebudú pracovať ale len poberať štedro nastavené sociálne dávky by malo v Británii pomôcť aj opatrenie, že títo ľudia budú môcť po novom čerpať štátne benefity a mať daňové úľavy až potom, čo tam budú pracovať viac ako štyri roky. Počas tejto doby majú prispievať do miestneho sociálneho systému. Do budúcnosti by chcela Británia takisto pristúpiť k tomu, aby tí, ktorí prídu do krajiny a nenájdu si prácu do pol roka, krajinu opustili.

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

armáda usa

Americké jadrové zbrane bližšie k Slovensku? Na svojom území ich chce mať aj Poľsko

20.04.2024 12:46

Americké jadrové zbrane sú od novembra 2009 v Belgicku, Nemecku, Taliansku a Holandsku.

univerzita

Mladí Američania páchajú rekordne veľa samovrážd. Nikto presne nevie prečo

20.04.2024 11:28

"Tak veľmi si prajem, aby nám býval dal šancu mu pomôcť," hovorí Katherine Salasová zlomeným hlasom.

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 673573x
Priemerná čítanosť článkov: 10692x

Autor blogu