Bločky by mali vydávať aj lekári či hotelieri

10. apríla 2014, Lenka Buchláková, verejné financie

Ministerstvo financií zvažuje, že povinnosť používať registračnú pokladnicu by sa mohla rozšíriť. Bločky by mohli po novom vydávať aj prevádzkovatelia hotelov a ubytovacích zariadení, ale aj napríklad lekári za ošetrenie pacientov.

Momentálne platný zákon o ERP (elektronická registračná pokladnica, pozn. red.) pripúšťa niekoľko výnimiek, kedy bloček o tovare či službe zákazník dostať nemusí. Túto povinnosť nemajú napríklad aj taxikári, prevádzkovatelia hracích automatov ale aj klasických automatov vydávajúcich nápoje či jedlo, predajcovia vstupeniek, zubári, notári, prenajímatelia bytu či domu, a dokonca ani remeselníci- umelci predávajúci svoje výrobky. Ak však ide o remeselníka- živnostníka, pokladnicu si zabezpečiť musí.

Po novom by by však práve prevádzkovatelia turistických ubytovní, hotelov, penziónov, chatových osád ale aj váš všeobecný či praktický lekár mali zabezpečiť registračnú pokladnicu. Výnimky pri nevydávaní bločkov by mali pri nich skončiť. Ministerstvo financií taktiež uvažuje, aby všetky oficiálne listiny a potvrdenia vydávané súkromníkmi mali platiť len s kópiou pokladničného bločka alebo potvrdenia o elektronickom prevode. Týkať by sa to malo notárov, audítorov, právnikov či architektov.

Obmedzenie týchto výnimiek by malo ročne prinieslo do štátnej pokladnice desiatky miliónov eur. Inštitút Finančnej politiky totiž nedávno vyčíslil, že namiesto plánovaných 162 miliónov eur zaplatil v roku 2009 sektor ubytovacích služieb štátu na DPH len 34 miliónov eur. Tržby síce mali, no štátu ich nepriznali. Ide tak o jeden najrizikovejších sektorov, z ktorého sa peniaze strácajú v sivej ekonomike. Podobne je na tom aj veľkoobchod a maloobchod ale aj sektor stavebníctva, ktorý na dani odvádza len polovicu toho, čo by reálne mal. Rozdiely však môžu byť aktuálne oveľa väčšie, nakoľko IFP spracováva údaje z dlhším časovým oneskorením.

Návrh rozšíriť povinnosť používania registračných pokladníc sa dostala do programu stability, ktorý bude zverejnený na pripomienkovanie v najbližších dňoch.

 

Kedy nemusí mať podnikateľ pokladnicu