Roztáčanie kolotočov za milióny eur (videoblog)

9. septembra 2014, Lenka Buchláková, dane

V dnešnom blogu vám chcem ukázať, ako fungujú karuselové podvody s cukrom, bravčovým mäsom, olejom či kameňom. Je možné, že aj vy si v obchodoch kupujete tovary, ktoré boli súčasťou podvodu s daňou z pridanej hodnoty.

 


 

Obchodník či spotrebiteľ môžu byť v celej situácii nevinne. Obom ide len o výhodný obchod. Kšeftár si zase nižšiu cenu môže dovoliť, keďže štát sa snaží obrať o 20-percentnú DPH. Tovar sa najprv dovezie na Slovensko bez dane, potom sa zobchoduje cez niekoľko subjektov v reťazci, aby sa napokon fiktívne opäť predal do cudziny aj so žiadosťou o vrátenie DPH. Pritom však skončí na domácich pultoch.

Daniari odhadujú, že možný únik na DPH pri fiktívnom dovoze a vývoze komodít predstavuje pre štát ročnú stratu viac ako 200 miliónov eur. Len pri cukre to bolo vlani približne 22 miliónov eur. Najviac sa však kšeftovalo s farebnými kovmi, pneumatikami či kameňom. Dokopy za viac ako 100 miliónov eur.

Tovar je pri celom obchode zvyčajne na sklade, kšeftári ho vyskladňujú väčšinou na jar. Do veľkých obchodných reťazcov sa napríklad cukor dostával najmä v marci a apríli. V prípade pneumatík nastáva obdobná situácia na jeseň či na jar, keď vodiči menia letné gumy za zimné a naopak.