Fico chce zo Slovenska druhý Singapur

28. novembra 2014, Lenka Buchláková, investície zaujímavosti

Odhaduje sa, že za posledné tri roky na Slovensku vzniklo približne 800 až 1000 startupov. Zhruba 80 percent z nich neprežilo počiatočnú fázu neúspechov. Vyše polovici z nich sa nepodarilo získať finančnú podporu na svoje projekty. Zvyšok zlyhal na zle naplánovanej stratégii. Štát chce od nového roka pomôcť týmto začínajúcim podnikateľom preklenúť finančné suchoty a správne ich nasmerovať v ich podnikateľských plánoch.

Vláda plánuje vybudovať štátny inkubátor, kde budú môcť vybraní startupisti bezplatne využívať priestory a dostanú aj rady od uznávaných slovenských a zahraničných mentorov. Peniaze chce nato získať z eurofondov.

Začínajúce firmy by od budúceho roka mali byť aj oslobodené od platenia daní z príjmu. Ministerstvo financií navrhuje, aby mali nulové daňové zaťaženie počas prvých dvoch rokov od svojho vzniku. Neskôr pre nich bude platiť nižšia sadba dane, ako súčasných 22 percent pre právnické osoby. Zároveň im chce Kažimírov rezort odpustiť platenie daňových licenií na prvé tri roky od založenia firmy.

Najväčším problémom, ktorý by chcel štát v prípade startupov riešiť, je získavanie úverov od bánk. Pre startupy je to nesmierne zložité, nakoľko ich žiadosti banky väčšinou zamietli. Podnikatelia, ktorí chcú preraziť na trhu s novým nápadom, totiž banku častokrát nevedia ubezpečiť, že budú schopní v budúcnosti plniť záväzky voči nej, a tým pádom splácať úver. Ak chce podnikateľ aktuálne získať peniaze z banky, musí splniť viacero podmienok. Napríklad preukázať dostatočne dlhý čas podnikania, byť klientom danej banky, zložiť finančnú záruku či mať založený hnuteľný či nehnuteľný majetok. Startupy väčšinu týchto podmienok vôbec nespĺňajú.

Štát im chce v tomto smere pomôcť výhodnejšími úvermi, pri ktorých nemusia skladať žiadne záruky. Priemerná výška úveru pre startupy by sa po novom mala pohybovať na úrovni 5- tisíc eur, pričom jeho horná hranica bude flexibilná. Ministerstvo financií navrhuje, aby podmienkami pre získanie úveru boli minimálny vek žiadateľa o úver 18 rokov a startup licencia od príslušného orgánu verejnej správy na základe splnenia podmienok. Doba splácania úveru bude 1 až 5 rokov a úroková miera na úrovni 4 percentá. Štát to chce financovať z eurofondov z nového programovacieho obdobia.

Podobne to funguje vo viacerých európskych krajinách. Poskytovanie úverov by malo byť aj vekovo ohraničené. Napríklad vo Veľkej Británii o takýto typ úveru mohli žiadať podnikatelia od 18 do 30 rokov. Vlani vekovú hranicu v krajine zrušili. Slovenská vláda to chce tiež vekovo ohraničiť, zatiaľ však vekové rozmedzie nestanovila.

Štát by mal od nového roka začínajúcim podnikateľom rozdávať takisto finančné kupóny. Tie by mohli využiť na zaplatenie si právneho, technologického či obchodného poradenstva, alebo ochranu duševného vlastníctva. Inými slovami, ak by si chceli svoj výrobok patentovať, štát by im to preplatil. ,Rezort financií plánuje takto podporiť celkovo 1 000 startupov s inovačnými kupónmi vo výške 3- tisíc až 8- tisíc eur. Tieto kupóny budú môcť využiť startupy spĺňajúce definíciu startupu s pôsobnosťou od 6 do 24 mesiacov. Kupóny sa budú vydávať príslušnou inštitúciou, a to aj online každé tri mesiace, čo predstavuje podporu 250 projektov za štvrťrok.

 

Stále to však na podporu startupovej komunity na Slovensku nestačí. Prečo? Pozrime sa na príklady zo zahraničia, ako to tam funguje už roky, a aká masová podpora zo strany štátu sa tam začínajúcim podnikateľom poskytuje.

 

USA – NEW YORK CITY

 

 

VEĽKÁ BRITÁNIA – EAST LONDON

 

Opatrenia v oblasti výskumu, vývoja a inovácií, na podporu začínajúcich a etablovaných podnikateľov:

 

NEMECKO
Dlhové schémy podporované federálnou vládou prostredníctvom KfW (Kreditanstalt fuer Wiederbau)
Start-Up Money:

 

Universal

Podnikateľský kapitál pre nové startupy

Podnikateľský úver

Granty pre nezamestnaných s ambíciou začať podnikať