Aj v roku 2015 nás čaká útok „čiernych labutí“

1. januára 2015, Lenka Buchláková, zaujímavosti

Viete si v hlave narýchlo prejsť, koľko neočakávaných udalostí sa vám v uplynulom roku prihodilo? Koľko životných situácii ste nedokázali včas predvídať? Koľko z nich sa riadilo nejakým harmonogramom?

Nielen vo vašom osobnom živote, ale aj v ekonomike bolo v roku 2014 množstvo „čiernych labutí“. S týmto pojmom prišiel po prvýkrát Nassim N. Taleb. Patrí k popredným znalcom mechanizmov trhového  kapitalizmu, o čom svedčí fakt, že patril k prvým, ktorí otvorene predvídali nástup finančnej a hospodárskej krízy, na čom patrične zarobil.

,,Čierna labuť“ činí ďaleko dôležitejším to, čo nevieme, než to, čo vieme. „Čiernu labuť“ skrátka neočakávame. Ide za hranicu obvyklých očakávaní, pretože z ničoho, čo sme v minulosti poznali, sa nedá vyvodiť, že takáto situácia nastane. Má však pre náš život mimoriadny dopad. Zaujímavé podľa Taleba však je, že aj napriek tomu, že ide o udalosť extrémnu a nepredvídateľnú, ľudská prirodzenosť  nás núti nachádzať pre ňu dostatočné vysvetlenia a vytvára tak dojem, že ju bolo možné predvídať a takisto aj objasniť.

Najhoršie na tom celé je, že sa neustále správame, či už v osobnom živote alebo na poli ekonomiky tak, ako keby fenomén „čiernej labute“ neexistoval. Najmä analytici a ekonómovia sa správajú, ako keby mali v rukách prostriedky, ktorými dokážu odmerať neurčitosť. Predvídali v roku 2007, že príde hospodárska a dlhová kríza, ktorá bude trvať roky? Predvídal niekto pred rokmi, ako sa vyvinie situácia na Ukrajine, a že prerastie až do vojnového konfliktu? Predvídal niekto, že ruská ekonomika sa bude zmietať aktuálne v tak vážnych problémoch ako v roku 1998, kedy musela krajina vyhlásiť bankrot?

Predvídali ste, že vás partner niekedy podvedie? Predvídali ste, že prídete o prácu? Predvídali ste, že budete riešiť v uplynulom roku stratu blízkeho? Napriek tomu konáme tak, ako keby sme toho schopní boli, a ešte horšie, ako keby sme historický vývoj dokázali vedome ovplyvňovať.

,,Čierne labute“ predpovedať nejde, a nemali by sme sa o to ani naivne pokúšať. Treba sa ich existencii prispôsobiť. Netreba zabúdať, že pokiaľ niečo, čo je takmer s istotou očakávané, sa nakoniec nestane, je tiež „čierna labuť“. Medzi nepravdepodobnou udalosťou, ktorá nastane, a pravdepodobnou udalosťou, ktorá nenastane je istá symetria, sú rovnocenné. Zamerajte sa na svoju neznalosť. Vyťažte čo najviac  z pozitívnych, šťastných „čiernych labutí“, cielene podobné príležitosti vyhľadávajte. Život a mechanizmus voľného trhu je pokus- omyl. Ekonómovia a analytici by sa mali okrem formulovania teórií, ktoré nás vedú k istým projekciám a prognózam, radšej zamerať na odolnosť svojich teórií a na dôsledky prípadných chýb.