Zlomia nás populisti?

14. februára 2017, Lenka Buchláková, politika verejné financie

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej Británie z Európskej únie. Tento rok nás čakajú voľby v Holandsku, Francúzsku a Nemecku, kde takisto silnejú protieurópske hlasy.

Vo všetkých krajinách sa k slovu čoraz častejšie dostávajú populisti, ktorých predvolebné sľuby síce lákavo znejú, ale nikdy sa nepretavia do reality. Únia teraz potrebuje zodpovedné politické vedenie a prevzatie zodpovednosti aj za nepopulárne opatrenia, ktoré v konečnom dôsledku majú pre úniu ozdravovací účinok. Populisti robia len také opatrenia, ktoré im prinesú popularitu. Žiaľ, aj grécky premiér Alexis Tsipras kedysi dávno sľuboval v Grécku raj na zemi, ale ako sa dostal k moci zistil, že ak krajina neprejde bolestnými reformami, položí ju to definitívne na kolená. Svojich nadšených voličov, ktorí verili, že si môžu žiť naďalej nadpomery a zadlžovať sa, sklamal.

Aj britské referendum ukázalo, že populizmus je veľmi škodlivý. Krajina sa ocitla v politickom chaose a čakajú ju roky ekonomického poklesu. Tesne po britskom referende sa konal v šiestich najväčších krajinách prieskum, ktorý jasne ukázal, že verejná podpora EÚ je najvyššia za niekoľko posledných rokov. Politici vtedy víťazoslávne prehlasovali, že keď si ľudia uvedomia skutočné dôsledky odchodu z EÚ, európsky projekt získava novú podporu. Bude tomu skutočne tak? Nasledujúce voľby v Európe na to dajú jasnú odpoveď.

viac k téme na linku: http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/419725-najvacsie-ekonomicke-riziko-2017-populizmus/

 

Populizmu a radikalizmu začína v Európe pribúdať. Už z nedávnej minulosti sa však ukázalo, že populistické a extrémistické strany v Európe, ktoré zasadli do parlamentu, zvyčajne rýchlo stratili podporu ľudí. Ukázalo sa, že ich sľuby nenaplnia očakávania voličov. V týchto stranách takisto viac vidieť mocenské boje v rámci strany, čo je v tradičných stranách v menšej miere, resp. neohrozujú tým samotnú existenciu strany. FOTO ZDROJ: www.theatlantic.com

Populizmu a radikalizmu začína v Európe pribúdať. Už z nedávnej minulosti sa však ukázalo, že populistické a extrémistické strany v Európe, ktoré zasadli do parlamentu, zvyčajne rýchlo stratili podporu ľudí. Ukázalo sa, že ich sľuby nenaplnia očakávania voličov. V týchto stranách takisto viac vidieť mocenské boje v rámci strany, čo je v tradičných stranách v menšej miere, resp. neohrozujú tým samotnú existenciu strany.
FOTO ZDROJ: www.theatlantic.com