Založ si blog

Roztáčanie kolotočov za milióny eur (videoblog)

V dnešnom blogu vám chcem ukázať, ako fungujú karuselové podvody s cukrom, bravčovým mäsom, olejom či kameňom. Je možné, že aj vy si v obchodoch kupujete tovary, ktoré boli súčasťou podvodu s daňou z pridanej hodnoty.

 


 

Obchodník či spotrebiteľ môžu byť v celej situácii nevinne. Obom ide len o výhodný obchod. Kšeftár si zase nižšiu cenu môže dovoliť, keďže štát sa snaží obrať o 20-percentnú DPH. Tovar sa najprv dovezie na Slovensko bez dane, potom sa zobchoduje cez niekoľko subjektov v reťazci, aby sa napokon fiktívne opäť predal do cudziny aj so žiadosťou o vrátenie DPH. Pritom však skončí na domácich pultoch.

Daniari odhadujú, že možný únik na DPH pri fiktívnom dovoze a vývoze komodít predstavuje pre štát ročnú stratu viac ako 200 miliónov eur. Len pri cukre to bolo vlani približne 22 miliónov eur. Najviac sa však kšeftovalo s farebnými kovmi, pneumatikami či kameňom. Dokopy za viac ako 100 miliónov eur.

Tovar je pri celom obchode zvyčajne na sklade, kšeftári ho vyskladňujú väčšinou na jar. Do veľkých obchodných reťazcov sa napríklad cukor dostával najmä v marci a apríli. V prípade pneumatík nastáva obdobná situácia na jeseň či na jar, keď vodiči menia letné gumy za zimné a naopak.

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 673994x
Priemerná čítanosť článkov: 10698x

Autor blogu