Opýtať si v reštaurácii vodu z vodovodu namiesto tradičnej fľaškovej minerálky, začína byť nielen na Slovensku čoraz častejším javom. Zákazníci v mnohých prípadoch za vodu neplatia nič, majitelia barov či reštaurácií im totiž vo väčšine prípadoch kohútikovú vodu nezaúčtujú. Mnohé podniky však v obave, že to ľudia budú zneužívať, pridali vodu z vodovodu do ponuky nealkoholických nápojov. V niektorých slovenských reštauráciách tak ľudia zaplatia za deci kohútikovej vody 0,20 centov . Liter vody v džbáne ich tak vyjde až na dve eurá. Fľašková, pollitrová minerálka vyjde v podniku okolo jedného eura a vyššie.
Česi si kohútikovú vodu pýtajú
V susednej Českej republike si vodu z vodovodu, ktorú reštaurácia nemá v ponuke, vypýta až 60 percent hostí. Vyplýva to z nedávneho prieskumu gastronomického sprievodcu Scuk.cz a spoločnosti Veolia Voda v rámci projektu Kohoutkova.cz. Keď hostia vyžiadanú kohútikovú vodu nedostanú, väčšinou ich to rozhorčí, ale v podniku zostanú. Len štyri percentá ľudí podľa prieskumu sa v takomto prípade rozhodnú z reštaurácie odísť.
Čím ďalej, tým viac dávajú ľudia prednosť kohútikovej vode pred balenou vodou nielen preto, že je lacnejšia, ale hlavne ekologickejšia. Dizajnéri tomuto trendu v Česku vychádzajú v ústrety, a navrhujú karafy špeciálne pre vodu z vodovodu. Nemecká značka Drinkitnow zase ponúka karafy s časovou namiesto mililitrovej stupnice, ktorá motivuje k pravidelnému pitnému režimu.
Myšlienkou dodávať reštauráciám napríklad karafy, sa zaoberali aj Severoslovenské vodárne a kanalizácie. Nezrealizovali to z ekonomických dôvodov. Podľa Bratislavskej vodárenskej spoločnosti nad týmto nápadom uvažujú, a v budúcnosti by podporili podniky, ktoré dávajú vodu z vodovodu zákazníkom, práve dodávaním karáf či iných predmetov ako protihodnotu.
Čo je zdravšie?
Všetky tzv. ,,balené vody“, kam patria prírodné minerálne, pramenité a dojčenské vody, sú v zmysle zákona vnímané ako potraviny a ako také podliehajú prísnej kontrole, ktorá dbá na to, aby sa v kvalite, v akej voda vyviera z podzemného prameňa, dostala až na stôl spotrebiteľa.
Pri vode z vodovodu je, naopak, nevyhnutné upraviť ju a dezinfikovať chlórom, aby sa zabezpečila jej stabilita a zdravotná bezpečnosť. Vodárenské spoločnosti vodu kontrolujú a jej kvalitu zabezpečia po prípojku. Od prípojky až ku kohútiku je však za stavy rozvodov zodpovedná tá domácnosť, respektíve bar či reštaurácia, do ktorej potrubie vedie. Stáva sa tak, že často aj niekoľko desiatok rokov staré potrubia sa poškodia a do vody sa môžu uvoľňovať látky, ktoré jej kvalitu nepriaznivo zmenia. Voda vo verejnom vodovode je však podľa Asociácie vodárenských spoločností pravidelne kontrolovaná, je hygienicky zabezpečená podľa platných slovenských noriem, takže určite nemôže spôsobiť ochorenie zákazníkov reštauračného zariadenia. V mnohých prípadoch sa využíva ten istý zdroj pitnej vody pre verejné zásobovanie ako aj zdroj balenej vody predávanej v obchodoch, tvrdí Asociácia.
Fľašková voda stále vyhráva
Podľa spoločnosti Canadean, ktorá sa zaoberá prieskumom trhu v oblasti nápojov, si v minulom roku jeden Európan kúpil v priemere 105 litrov balenej vody, viac ako polovicu z toho tvorili neochutené minerálky. Najväčšia spotreba fľaškovej minerálky je na juhu Únie – Taliani vypili približne 200 litrov balenej vody ročne, Fíni len asi 16 litrov ročne na osobu. Za uplynulý rok sa u nás vypilo takmer 400 miliónov litrov balenej vody. Priemerný Slovák tak vlani vypil vyše 75 litrov balenej vody, z toho až vyše 50 litrov tvorili čisté neochutené vody.
My Slováci sme ako papekom uderení. ...
Celá debata | RSS tejto debaty