Založ si blog

Synonymum bohatstva? Bankár

Niektorým Slovákom  sa pošťastí z ročného zárobku zabezpečiť nielen svoje deti, ale aj vnúčatá. Začiatkom týždňa boli  zverejnené platy bankárov, ktoré tromfli aj slovenský IT sektor. Podľa Európskeho bankového úradu bankár pôsobiaci v oblasti investícií do cenných papierov na Slovensku zarobil v roku 2011 dva milióny eur. V susednom Česku ani jeden.  Takých bankárov ale napríklad vo Veľkej Británii za rok 2011 bolo až zhruba 2500. V Nemecku takto zarobilo len 170 bankárov. Ich ročný základný plat a odmeny prekročili hranicu milión eur. Avšak ich ročný priemer bol o 400- tisíc eur vyšší než ich britských kolegov. Francúzskych bankárov s príjmom vyšším ako milión eur bolo 162, priemerne zarobili 1,59 milióna eur.

Kým slovenský manažér v banke si za ročný plat mohol kúpiť dva byty v centre Bratislavy a jedno pekne veľké auto, majsterka vo výrobe na východe Slovenska z mesačného platu ledva vyžije. Pravdou je, že platy  našich top manažérov  adekvátne finančnému ohodnoteniu ľudí na obdobných pozíciách v západných krajinách. Na druhej strane sú až niekoľkonásobne vyššie než platy slovenských  lekárov, sestričiek, pracovníkov v priemysle či učiteľov. V porovnaní so západnými susedmi teda síce nemáme premrštené ohodnotenie kľúčových ľudí, no nezdravý mzdový rozdiel v jednotlivých úrovniach pozícií alebo profesiách. 

Plat upratovačky, školníka, krajčíra, vrátnika, šičky či poštárky sa na Slovensku pohybuje na úrovni  400 eur. Učiteľka na prvom stupni základnej školy okolo 690 eur mesačne. Naopak najviac v krajine zarobia ľudia v IT priemysle. Programátori a manažéri v tomto odvetví si na svojich výplatných páskach nájdu mesačne viac ako 3000 eur.

,,Peniaze sa dajú zarobiť aj prácou,“  zvyknú ľudia vtipne poznamenať.  Netrápi ma, ak niekto príde k niekoľko tisícovému platu a odmenám zaslúžene, čestne.  Rada by som raz žila v krajine, kde si nebudú ľudia závidieť aj nos medzi očami, a radšej ako šomrať a nadávať nad niečím úspechom sa oň budú pokúšať aj oni sami.  Nie všetci však môžu byť manažérmi, riadiacimi pracovníkmi či IT špecialistami.  V montážnej krajine, akou je Slovensko, nie je miesto len pre vedúce pozície. Trend nízkej ceny práce však udržateľný nie je, nakoľko pokiaľ máme záujem o rast Slovenska a dosahovanie životnej úrovne západu, bude potrebné zvyšovať aj mzdy obyvateľstva, vďaka ktorým budú môcť prebiehať ďalšie investície a rast.

Vysoké platy sú momentálne hlavne v investičnom bankovníctve a portfólio manažmente.  Títo bankári s miliónovými platmi tu nie sú ničím výnimočným.  Odmena za šikovnosť, hovoria bankári. Ako to vlastne funguje? Odmeny za sprostredkovanie klientov sú v bankovom sektore stanovené percentom zo získaných peňazí.  Ak teda bankár za jeden rok našiel klientov, ktorí by sú ochotní nakúpiť akciové fondy v hodnote 100 miliónov eur, zarobí na tom milión eur.  Pri väčšej šikovnosti, ak by sa mu podarilo získať klientské vklady až vo výške miliardy, spokojne by si do vrecka dal zhruba 10 miliónov eur. A takto môžeme pokračovať ďalej.

V posledných dvoch rokoch je podľa ekonómov zháňanie klientov pre bankárov pomerne jednoduché, pretože ceny akcií i dlhopisov idú nahor.  Stále je tu však riziko, že v prípade výraznejšieho prepadu akcií  stratia kapitál, a aj dôveru svojich klientov. Šikovnejších to v dosahovaní ďalších ziskov nijako neovplyvní, mnohí však prídu o klientov, aj samotnú prácu.

Je v poriadku , ak títo bankári vykonávajú tieto investičné aktivity na vlastné riziko, teda riziko klientov, ktorí o ňom vedia. No sú vo vidine ziskov ho reálne podstúpiť. Iné je, keď ho musia preberať daňoví poplatníci, ako sa dnes deje pri veľkých európskych bankách, na ktorých záchranu sa musíme skladať my všetci. 

 

Prečítajte si aj článok, ktorý sme spoločne s kolegom Braňom Tomom na túto tému pripravili:

http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/287107-v-priemere-najlepsie-zarabaju-sefovia-v-it/

 

Prečítajte si aj:

http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/287212-plat-bankara-ludi-poburil/

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Fico, Šefčovič

Fico: Vláda na post eurokomisára za SR opäť navrhne Šefčoviča

18.04.2024 18:30

Uviedol to predseda vlády po skončení mimoriadneho dvojdňového summitu EÚ v Bruseli.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 673446x
Priemerná čítanosť článkov: 10690x

Autor blogu