Založ si blog

Obchodnícka mafia okráda ľudí o stovky miliónov eur ročne

Vydávajú bločky, no dane štátu neodvádzajú. Týka sa to väčšiny slovenských obchodníkov, alebo tým poctivým kazí dobré meno  pár desiatok špekulantov? Posledné odhalené prípady v krajine nasvedčujú tomu, že ide o mafiu, ktorá už roky parazituje na chabej kontrole úradov, dierach v zákonoch a ľahostajnosti zákazníkov.

Colné úrady tvrdia, že sú aktuálne na stope obchodníckej mafii, ktorá roky okráda štát o stovky miliónov eur. Ako sa im to tie celé roky darí? Dnes je podľa odhadov daniarov asi 80 percent maloobchodníkov najmä v textilnom odvetví  ale aj v maloobchodoch s potravinami, ktorí nakúpia tovar za hranicami Slovenska, no nemajú od neho žiaden doklad. Prepašovaný tovar potom o to jednoduchšie môžu predať bez dane.

Podľa platného zákona o účtovníctve si pritom v rámci podvojného účtovníctva musia obchodníci evidovať skladové hospodárstvo, teda pôvod samotného tovaru. Tu sa prejavujú spomínané diery v zákonoch. Problém pri zisťovaní, či obchodník daň správne odviedol, majú daniari v rámci kontrol prevádzok dlhodobo. Kompletná inventúra stavu zásob jednej predajne trvá približne päť pracovných dní, pričom na kontrolu je nasadených bežne okolo 16 pracovníkov Finančnej správy. Tí následne obchodníka vyzvú, aby dodatočne doložil nadobúdací doklad, na čo má podľa platného  zákona osem dní.  Za tú dobu si však obchodník môže vytlačiť desiatky pseudodokladov.

Aj mnohí z tých obchodníkov, ktorí daniarom nemajú problém zdokladovať, odkiaľ majú tovar v predajni, predsa štátu DPH neodvádzajú. Nepoctiví obchodníci totiž môžu už pri samotnom inštalovaní registračných pokladníc zvoliť v nastaveniach tzv. nefiskálny mód. Bloček tak po vydaní zákazníkovi vyzerá, že spĺňa všetky zákonom stanovené podmienky s logom ministerstva financií, ale do fiskálnej pamäte sa dostanú upravené údaje. Umožňujú im to rôzne programy či USB rozbočovače. Zákazník síce dostane bloček na sumu, za ktorú si tovar kúpil, no fiskálna pamäť pokladnice zaznamená vo väčšine takýchto prípadov tržbu, ktorá je o 65 až 95 percent nižšia. Takto si jeden obchodník podľa zistení daniarov dokáže denne krátiť tržby až o 3 000 eur, čo predstavuje pre štát stratu na dani každý deň 600 eur.

Mnohí obchodníci dostávajú už pri inštalácii pokladníc program na nastavenie tzv. nefiskálneho modulu. Obchodník síce vydá bloček so všetkými zákonom stanovenými náležitosťami, ale účtenka sa neuloží do pamäte pokladnice, čím obchodník štátu neodvedie daň z pridanej hodnoty.

Mnohí obchodníci dostávajú už pri inštalácii pokladníc program na nastavenie tzv. nefiskálneho modulu. Obchodník síce vydá bloček so všetkými zákonom stanovenými náležitosťami, ale účtenka sa neuloží do pamäte pokladnice, čím obchodník štátu neodvedie daň z pridanej hodnoty.

Štát si aktuálne veľa sľubuje od zmien v zákone o registračných pokladniciach, ktoré zavádzajú viacero zmien na lepšiu kontrolu vydávaných bločkov. Na zastavenie karuselových podvodov štát od tohto roka zaviedol elektronický kontrolný výkaz DPH, v rámci ktorého môžu daniari vykonať efektívnejšiu krížovú daňovú kontrolu.  Kým elektronické podávanie výkazov označujú daňoví poradcovia ako účinný krok,  naopak maloobchodníkov pri vydávaní falošných bločkov nové opatrenia  pri registračných pokladniciach veľmi nezastrašili. Dokonca ani bločková lotéria. Zdá sa, ako keby sa vôbec nebáli daňových kontrol v prípade, že si zákazník nebude môcť falošný bloček zaregistrovať do lotérie.  Vymýšľajú čoraz sofistikovanejšie spôsoby, ako daň štátu neodvádzať.  

Daniari pritom ohlasujú, že počet daňových kontrol znížili. Počet kontrol medzi rokmi 2011 a 2013 za rovnaké obdobie mesiacov január až august poklesol podľa posledných údajov zo 6,5 tisíca približne na 5 300.Podľa Finančnej správy klesá počet kontrol zámerne. Daniari sa v poslednom čase viac zameriavali na cielenú kontrolu DPH, pričom využívajú vlastné analytické nástroje.  Efektivita stúpla z 32 percent v roku v roku 2012 na vlaňajších 41 percent.

Tieň podozrenia na to, či by to nešlo lepšie, vrhá aj najnovší prípad z Trnavy, kde daniari podvodníkom pri krátení daní sami pomáhali.  Pochybení samotných úradníkov je mnoho, no pri nich je akosi ochota odhaľovania menšia. 

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

zalužnyj, syrskyj

Zelenskyj hovoril o polmilióne mobilizovaných. General Syrskyj: Potrebujeme výrazne menej vojakov

29.03.2024 14:16

Ukrajinská armáda bude musieť pre obranu pred ruskou inváziou mobilizovať menej vojakov, než sa pôvodne očakávalo.

Maďarsko polícia pobodanie péter baumann

Obeť a dvoch zranených si vyžiadal výbuchu v bytovke v Budapešti

29.03.2024 13:10

Evakuovať museli 50 ľudí.

Putin

Rutte: Vyšetrovanie ruskej propagandistickej siete je veľmi znepokojujúce

29.03.2024 12:54, aktualizované: 13:58

Činnosť proruskej špionážnej siete vyšetruje poľská kontrarozviedka a tiež belgické či české spravodajské služby.

forró, fico, galanta

Tlačila na Forróa vláda? Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len predseda, stretnutie s Korčokom zrušil svojvoľne

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 672572x
Priemerná čítanosť článkov: 10676x

Autor blogu