Založ si blog

Aziati nám vyjedajú čokoládu

Ázijským krajinám rastie životná úroveň a západný svet dobiehajú aktuálne aj v konzumnejšom spôsobe života. Jedným z dôsledkov je zvýšený dopyt po čokoláde. V najbližších desiatich rokoch by ázijský región mal byť zodpovedný za tri štvrtiny rastu dopytu. Úroda kakaa však Ázijcom nestačí. V Pobreží Slonoviny a Ghane, ktoré sa na globálnej produkcii podieľajú viac ako polovicou, je v tomto roku jedna z najslabších úrod pre slabé zrážky. Ak totiž struky, v ktorých sú uložené bôby, používané po rozdrvení na výrobu čokolády, nedostanú dostatočnú vlahu, nemôžu plnohodnotne dozrieť.

Aj preto sa očakáva koncom leta zdraženie čokolády o 3 až 5 percent oproti súčasnému stavu. Priemerná cena stogramovej mliečnej čokolády sa aktuálne v našich obchodoch pohybuje na úrovni 0,89 eura.

Až tretinu čokolády zatiaľ stále zjedia západní Európania, za ktorými nasleduje Severná Amerika. Spoločnosť pre výskum trhu Euromonitor očakáva, že celosvetový predaj čokolády tento rok vzrastie o dve percentá, pričom hlavným ťahúňom by mala byť Ázia s 5-percentným nárastom sladkého apetítu. Úroda nepokryje dopyt a deficitné obdobie by malo trvať najdlhšie v histórii až do roku 2018.

Situáciou trpí aj kvalita výrobkov, ktorá môže ísť ďalej dole. Niektoré spoločnosti pre nedostatok čokolády upravujú zloženie či gramáž čokoládových výrobkov. Trendom sa napríklad v Česku stáva používanie rastlinného tuku. Slovenskí výrobcovia tento spôsob úpravy čokolády vylučujú. Tvrdia, že by tým stratili svoju pozíciu a meno na trhu.

Aj čokoláda má svoju sezónnosť predaja. Najviac ide na odbyt od novembra do Vianoc, druhý predajný boom zažíva počas Veľkej noci. Leto patrí melónom a zmrzline, čokoláda sa takmer nepredáva. Za vyššie ceny čokolády môže aj menová politika Európskej centrálnej banky. Slabšie euro predražuje nákupy z dolárových destinácií.

Milovníci pravej čokolády ale aj čokoládových výrobkov budú mať v najbližších mesiacoch v obchodoch hlbšie do vrecka. Slabá tohtoročná úroda kakaa ale aj väčší sladký apetít Aziatov sa podpisujú pod čoraz vyššie ceny týchto výrobkov. Milovníci pravej čokolády ale aj čokoládových výrobkov budú mať v najbližších mesiacoch v obchodoch hlbšie do vrecka. Slabá tohtoročná úroda kakaa ale aj väčší sladký apetít Aziatov sa podpisujú pod čoraz vyššie ceny týchto výrobkov. Foto: Zdroj: Shutterstock.

Milovníci pravej čokolády ale aj čokoládových výrobkov budú mať v najbližších mesiacoch v obchodoch hlbšie do vrecka. Slabá tohtoročná úroda kakaa ale aj väčší sladký apetít Aziatov sa podpisujú pod čoraz vyššie ceny týchto výrobkov. Foto: Zdroj: Shutterstock

 

Aktuálne na trhoch stúpa cena kakaa a následne aj čokolády. O koľko?

odpovedá analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak: Kakao už v tomto roku zdražilo o 15 % na 3102 USD za tonu. Naposledy bolo kakao takto drahé v septembri 2011.

 

V tomto roku došlo už k tretiemu zdražovaniu cukru. Je to zvyčajná situácia, alebo tento rok je v tomto „výnimočný“?

odpovedá analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak: V poslednom týždni cena cukru klesá. V Londýne sa biely cukor obchoduje na úrovni 456 USD za tonu, čo je najnižšia cena od polovice apríla. Hlavné zdraženie bolo zaznamenané na začiatku roku, keď najrozsiahlejšie sucho za posledných sedemdesiat rokov postihlo úrodu cukrovej trstiny v Brazílii. Škoda však nakoniec nebola tak veľká, ako sa pôvodne očakávalo, preto cena cukru mierne klesá. V tomto roku by globálny trh s cukrom mal ostať v deficite.

 

Čo ešte vstupuje do konečnej ceny cukru, kakaa a čokolády?

odpovedá analytik spoločnosti Colosseum Boris Tomčiak: Tieto komodity sa na svetových trhoch obchodujú v dolároch. Pre krajiny eurozóny, ktoré používajú euro, je dôležitý kurz EUR/USD. Euro v poslednom mesiaci proti doláru oslabuje, čo znamená relatívne drahšie nakupovanie komodít na svetových trhoch. Do konečnej ceny vstupujú i náklady na pracovnú silu v čokoládovniach a prepravné náklady. U oboch nákladových zložiek sledujeme dlhodobý vzostup.

 

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 673857x
Priemerná čítanosť článkov: 10696x

Autor blogu