Založ si blog

Fico nakoniec nezistil, čo je luxus

Ešte pred minuloročnými parlamentnými voľbami premiér Robert Fico hovoril, že napríklad drahé hodinky, šperky či kožuchy by mali byť zaťažené vyššou ako 20–percentnou sadzbou dane z pridanej hodnoty.  Veril, že tento bič na bohatých aspoň sčasti zapláta dieru v štátnej kase. Dnes už vláda tvrdí, že luxus určiť nevie. Osobne považujem za najväčší luxus vnútornú slobodu. Tú mi, našťastie, štát zdaniť nemôže. Možno sa ale raz dočkáme toho, že analytici v Inštitúte finančnej politiky vymyslia tabuľky aj na takéto zdanenie.

Momentálne má Fico dosť práce ustáť pripravované zmeny v sociálnej oblasti. Pre vlnu kritiky musel Fico deklarovať, že mamičkám na materskej nezakáže pracovať. Na stole rezortu práce bol aj návrh, aby o dávky prišli rodiny, ktorých spoločný príjem je vyšší ako 2500 eur mesačne. Neskôr však vláda tvrdila, že hranica je postavená nízko. Kde by mala byť, však opäť- nevie. 

 „Luxus plošného poskytovania dávok sa skončil,“ hovoril ešte pred poslednými voľbami z poslaneckých lavíc vtedajší poslanec  Smeru Peter Kažimír (dnes minister financií).  Jeho súčasný kolega, Ján Richter, mu však už z pozície šéfa rezortu práce predčasný optimizmus zarazil. Po kritike verejnosti a zistení, že obmedzenie dávok podľa príjmu by bolo administratívne náročné (a vôbec ťažko odkontrolovateľné), od týchto plánov ustupuje. Túto otázku malo ale v pláne riešiť niekoľko vládnych garnitúr, no ani jedna sa k tomu nepostavila systematicky, a neurobila v tom konečne poriadok. Ekonómovia pritom vidia v adresnosti sociálnych dávok až vyše pol miliardovú možnosť na šetrenie. 

Štát už druhý rok takisto deklaruje, ako zdaní luxusnejšie nehnuteľnosti. Stále mu však na to chýbajú potrebné cenové mapy, ktoré by mali vychádzať z reálnych trhových cien nehnuteľností a polohovej renty. V preklade, štát nechce, aby vyššou daňou bol zaťažený svojpomocne postavený dom so záhradou na periférii mesta, no ľudia žijúci v dome s bazénom v centre mesta by si už mali priplatiť. 

Posledný vládny návrh hovoril o zdaňovaní bytov s výmerou nad 65 štvorcových metrov v najlepších lokalitách. Pri domoch sa zas malo viac platiť pri rozlohe väčšej ako približne 105 štvorcových metrov. Vláda takisto zvažovala aj možnosť zavedenia odpočítateľnej položky na úrovni až 100-tisíc eur z trhovej ceny. Ešte v začiatkoch sa uvažovalo o tom, že by od dane bolo oslobodených prvých 20– až 30-tisíc eur trhovej ceny prvej nehnuteľnosti vlastnenej domácnosťou a samotná sadzba by bola 0,5 percenta z jej hodnoty. 

 

Čo slovenská vláda momentálne považuje za luxus

Príjem nad 3 246 eur/mes.  je od januára 2013 zdaňovaný 25 % daňou

Daň z luxusných nehnuteľností od roku 2015, nemala by sa dotknúť majiteľov bytov a domov na periférií

Autá s výkonom nad 80 kW platia pri registrácii namiesto 33 eur podľa výkonu poplatok 170 eur až 3 000 eur

Vláda plánovala aj vyššiu DPH na luxusné hodinky, kožušiny či šperky, nakoniec od zámeru upustila

 

V zahraničí sú viac zdaňované luxusné a nezdravé tovary

Maďarsko –plánuje zdaniť jachty, lietadlá, autá, nealkoholické nápoje

USA – zdanenie sýtených a sladených nápojov, sladkosti, jedlo vo fast foodoch

Dánsko – mäso, mliečne výrobky, zmrzlina, čokoláda, olej na varenie

Lotyšsko – káva, nealkoholické nápoje

Írsko – niektoré hygienické produkty

Rusko – luxusné apartmány, drahé pozemky, lietadlá, jachty, automobily

Veľká Británia, Holandsko – luxusné nehnuteľnosti

Bulharsko – luxusné autá a nehnuteľnosti

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

Josep Borrell

EÚ pracuje na rozšírení sankcií voči Iránu po jeho útoku na Izrael

16.04.2024 21:21

Návrh verejne podporilo Nemecko, Francúzsko a niekoľko ďalších členov EÚ. Súhlas s ním vyslovil aj šéf zahraničnej politiky EÚ Borrell.

NR SR, protest

Pred parlamentom sa zišli stovky ľudí. Protestovali proti zásahom do kultúry i životného prostredia

16.04.2024 19:48, aktualizované: 22:47

Poukázali na to, že vláda má vynakladať maximum úsilia, aby sa kľúčové piliere demokracie mohli rozvíjať slobodne, participatívne a udržateľne.

Izraelskí vojaci / IZ Armáda / Pásmo Gazy / Tank /

Izraelská armáda tvrdí, že zabila veliteľa Hizballáhu

16.04.2024 19:19

Tá uviedla, že jedno z jej lietadiel „zasiahlo a zlikvidovalo“ veliteľa Hizballáhu v oblasti Ain Ebel v Libanone.

munícia, 155

Slovensko sa zbierkou pripojilo k iniciatíve českej vlády na nákup munície pre Ukrajinu

16.04.2024 18:40

Do zbierky sa zapojilo už viac ako dvadsať krajín. Ako pripomenulo občianske združenie Mier Ukrajine, slovenská vláda sa pridať odmietla.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 673262x
Priemerná čítanosť článkov: 10687x

Autor blogu