Založ si blog

Doprajte si obed ako pre kráľa za ľudové ceny

Pomaly pečená bravčová panenka s hlivou ustricovou, zelenými fauľkami, konfitovaným cesnakom a domácou horčicou. Jedlo ako stvorené pre pravého gurmána. V luxusnejších slovenských reštauráciach zaň zaplatíte okolo 19 eur. Mnoho Slovákov si takýto luxus dopraje len pri výnimočných udalostiach. Muž, ktorý chce očariť ženu večerou pri sviečkach so všetkou majestátnosťou takýchto podnikov si musí pripraviť zhruba 150 eur. Práve nadštandardné služby a šéfkuchári zvučných mien, ktorí sa osobne chodia pýtať hostí, či im chutí, sa podpisujú aj pod výslednú cenu jedál. Mnohí majitelia luxusných reštaurácii aj v čase krízy zo svojho štandardu upustiť nechcú, iní zase lákajú aj tých, ktorí ich pre stenšený rodinný rozpočet doposiaľ museli obchádzať. Za obedové menu tak napríklad v niektorých z týchto luxusných podnikoch najnovšie zaplatíte o polovicu menej ako kedysi. Obed vyjde zhruba o dve eurá viac ako v bežných reštauráciách. Dôvod? Kríza a hrozba krachu.

Napríklad v luxusnej reštaurácii pod bratislavským hradom vychádza momentálne obedové menu lacnejšie až o osem eur ako pred pár mesiacmi. Kým začiatkom roka si zákazník zaplatil za srnčí guláš 14,90 eur, teraz je menu aj s nápojom za 6,90 eur. Klasické degustačné menu však mimo obeda v takýchto podnikoch stojí aj vyše 50 eur na osobu. V mnohých prípadoch sú kvalitnejšie obedy v luxusných reštauráciách až o polovicu lacnejšie ako pred pár mesiacmi. V porovnaní s klasickými reštauráciami, kde si zákazník za menu, teda polievku a hlavný chod zaplatí do piatich eur, však luxusnejšie reštaurácie hovoria o podstatne vyššej úrovni. Špičkové servírovanie, ešte lepšia chuť. Obed doslova ako pre kráľov vám čašníci prinesú v rukavičkách. K tomu vám na stôl položia vlhkú utierku v tvare labute, ktorú môžete použiť na umytie rúk. Nejeden menej skúsený zákazník má problém s nespočetným počtom všakovakých príborov a pohárov, z ktorých každý má svoju nezastupiteľnú funkciu. Príjemná atmosféra podniku, v pozadí hrá hudba, čašník sa vám niekedy venuje viac, ako váš spoločník pri stole. Na druhej strane sú však obedové porcie v luxusných reštauráciách o čosi menšie, ako keď si zákazník objedná jedlo mimo dennej ponuky. Častokrát je rozdiel okolo 100 gramov. Zarobiť chce predsa každý obchodník. 

Kríza nastavuje luxusným reštauráciám zrkadlo

Dnes sa už pri mnohých aj celosvetovo známych reštauráciách nehľadí na to, či má podnik výraznejší osobnostný a profesionálny vklad šéfkuchára, či na dverách vystavených niekoľko hviedičiek zaručujúcich kvalitu. V kríze vyhráva u ľudí nižšia cena, a práve jej nastavenie budú musieť v týchto časoch majitelia luxusných podnikov čoraz viac prehodnocovať. Podľa Alberta Luchiniho, ktorý vedie vydávanie jedného zo sprievodcov po španielskych reštauráciách, krajina o luxusné podniky prichádza ,,nadzvukovou rýchlosťou“. V poslednej dobe zanikli aj tie, ktoré boli ovenčené michelinskými hviezdami. Nedávno k nim pribudol aj slávny podnik Can Fabes neďaleko Barcelony. Svoje posledné jedlo servírovala ešte koncom minulého roka aj reštaurácia El Bulli, ktorá v rebríčku časopisu The Restaurant získala titul najlepšieho podniku sveta.  Jej náklady na prevádzku boli vysoké, a tržby ich nedokázali vykryť.,,Až táto kríza skončí, bude potrebné celý koncept gastronómie prehodnotiť naprieč Európou,“ povedal Luchini podľa agentúry AP.

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

zena tabletka lieky choroba liek

Japonsko eviduje 4 úmrtia a 100 hospitalizácií v súvislosti s doplnkami výživy

28.03.2024 12:09

Firma minulý týždeň informovala, že prvé sťažnosti na problémy s obličkami dostala už v januári.

korčok, pellegrini

Prezidentský duel Korčok – Pellegrini. Kampaňa nabrala na obrátkach. Môžeme čakať ešte nejaké prekvapenia?

28.03.2024 12:00

Prvý duel prezidentských kandidátov Korčoka a Pellegriniho odvysiela Rádio Slovensko a RTVS:24.

medvede, tabuľka, Repište

Pellegrini: Mimoriadne rokovanie parlamentu k odstrelu medveďov zatiaľ nebude

28.03.2024 11:31, aktualizované: 11:55

Zákon o možnom odstrele rizikových medveďov sa má prerokovať v skrátenom legislatívnom konaní na najbližšej riadnej schôdzi.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 672519x
Priemerná čítanosť článkov: 10675x

Autor blogu