Založ si blog

Úspech či fiasko? Štát dnes spustil bločkovú lotériu

Štát oddnes spustil bločkovú lotériu, ktorá je raritou v EÚ. Inšpiráciu mu boli krajiny ako je Taiwan či Malta. Za jej zavedením je snaha štátu znížiť daňové úniky  a zlepšiť výber dane z pridanej hodnoty.  Rezort financií verí, že aj vďaka lotérii si budú Slováci pri  každej kúpe pýtať pokladničné bločky, a podnikatelia sa tak nevyhnú plateniu daní. 

Na zhodnotenie prínosu lotérie v prvý deň jej spustenia je zrejme priskoro. Až v po prvých týždňoch uvidíme, či má lotéria šancu stať sa tak úspešnou ako na Malte, alebo skončí predčasne podobne ako v Gruzínsku.  V prvý deň zavedenia lotérie na Slovensku boli reakcie ľudí na otázku Pravdy, či sa chystajú zapojiť do lotérie, rôzne. Kým niektorí zákazníci vydané bločky najmä za nákup v potravinách dnes tradične odignorovali, mnohí si naopak začali dokonca deliť nákupy na niekoľko častí. Aj takýmto spôsobom si niektorí spotrebitelia totiž chcú zvýšiť šance na výhru v novej lotérii.  Rady pri pokladni sa však aj napriek prvotným obavám obchodníkov veľmi nenaplnili. Pripravili sa už dopredu, a tak napríklad v Tescu či Bille boli zákazníkom k dispozícii takmer všetky pokladne. Vačší predajcovia sa pritom nedávno vyjadrili, že prvoradým cieľom je vybaviť čo najrýchlejšie ľudí v pokladni- ak by sa pre bločkovú lotériu tvorili väčšie rady, nevylučujú plošný zákaz delenia nákupov. 

Čo ma dnes celkom prekvapilo, bola otázka predavačky v jednom z bratislavských nákupných centier pri platení: ,,Želáte si aj bloček?“ spýtala  sa ma. Práve podobná otázka je dôvodom, prečo môže bločková lotéria pomôcť.  Štátu uniká na dani z registračných pokladníc ročne 150 miliónov eur. Je síce otázne, ako bude štát kvantifikovať prínos tejto lotérie, no z pohľadu vyvolania diskusie o platení daní a vydávaní bločkov to má zmysel.

Pekná prvotná myšlienka sa však nemusí ujať. Ľudia totiž budú musieť za registráciu bločku platiť. Ak bloček registrujú v zberných miestach Tiposu, zaplatia 20 centov. Ak pošlú sms, vyjde ich to na 12 centov. Jediné možnosti, kedy to spotrebiteľa nebude nič stáť, je registrácia cez internet alebo mobilné aplikácie. Do akej miery tieto formy registrácie bude využívať napríklad skupina dôchodcov, je otázne.

Do lotérie sa zapojila v úvode sieť predajní kancelárskych a školských potrieb Ševt, ktorá pri nákupe v ich prevádzke sľubuje registráciu zadarmo. Podobný systém, kedy by samotný pokladník jediným stlačením tlačidla na pokladni odošle po požiadaní bloček do lotérie, plánujú napríklad aj Tesco či Billa. Nie je vylúčené, že v konkurenčnom prostredí sa k tomu pridajú aj ďalšie väčšie obchodné reťazce, ktoré sú ochotné znášať prípadné finančné náklady na zmenu systému v ich pokladniciach. Práve tým sa však môže prvotný zámer zavedenia lotérie- a teda donútiť ľudí pýtať si zakaždým bločky (a nielen vo veľkých obchodných reťazcoch, kde nemajú problém s nevydávaním bločkov) – vytratiť. 

 

blocky

Niektoré slovenské prevádzky zaviedli vlastnú kontrolu vydávania bločkov. Tento predajca ponúka dokonca za nahlásenie nevydania bločku zákazníkovi až 100 eur, čo je v bločkovej lotérii 10.výhra v poradí.

 

Pokladničné bločky so sumou vyššou ako jedno euro, ktoré sú vydané od prvého septembra, môžu byť zaradené do žrebovania o peňažné výhry. Každý mesiac štátna lotériová spoločnosť Tipos vyžrebuje 28 výhercov. Mesačne tak na výhrach plánuje rozdať  120 tisíc eur.  Najvyššia výhra je v hodnote 10 tisíc eur. Raz do mesiaca Tipos vyžrebuje aj ôsmich ľudí zo všetkých krajoch, ktorí budú môcť vyhrať osobný automobil v hodnote 10 tisíc eur. Zaregistrovať bloček do lotérie bude možné od 16. septembra.  Prvé žrebovanie je plánované na posledný septembrový deň. Mená výhercov budú známe až druhého októbra, keďže daniari budú mať 48 hodín na to, aby výherný bloček skontrolovali- či nie je falošný a spĺňa všetky zákonom stanovené údaje.

No a čo šanca na výhru? Denne vydajú obchodníci na Slovensku spolu 10 miliónov bločkov. Koľko ich ľudia reálne aj prihlásia, zatiaľ ťažko predpokladať. Ak by sa vychádzalo z toho, ako stavajú ľudia teraz v iných súťažiach TIPOS-u, tak napríklad pri hre LOTO je pravdepodobnosť výhry približne 1 ku 14 miliónom, pri hre LOTO 5 z 35 ide o pravdepodobnosť 1 k 324-tisíc.

 

Čo hovoríte na bločkovú lotériu, ktorú vláda na Slovensku zavádza od septembra tohto roka?

 

Tomáš Púchly, analytik

Tento návrh vítam, nakoľko sa pre zmenu jedná o snahu vytvárať pozitívne motivácie k plateniu daní. Najpodstatnejšími faktormi ovplyvňujúcimi mieru daňových únikov však ostávajú miera daňovo-odvodového zaťaženia a náklady vyplývajúce z dodržiavania regulácií. Toto opatrenie by mohlo zlepšiť výber daní avšak nemyslím si, že zásadným spôsobom.

 

Karol Piovarcsy, riaditeľ Saxo Bank pre strednú Európu

Príjmy štátu z DPH vďaka lotérii účtov z registračných pokladníc môžu vzrásť. Určite to ale nebude v takej výške ako na Taiwane. Náš daňový systém je jednak v inom stave, úniky ale spôsobujú podľa nás vo väčšej miere rôzne účtovné podvody a karuselové obchody ako nevydávanie účteniek.

 

Monika Sobeková- Majková, daňová poradkyňa

Bločková lotéria možno pomôže na to, aby s ľudia pýtali bločky na malé sumy, ale ako štát donúti obyvateľ, ktorý napríklad stavia dom, aby si služby pýtal na faktúru a platil tak tisícky eur navyše? Keď napríklad staviate dom a zaplatíte zaň 100 000 eur a máte možnosť za prácu zaplatiť na čierno, teda o 20 % menej, ak stojí práca polovicu z domu to je 10 000 eur minimálne. Radšej zaplatíte o 10 000 eur viac ale budete mať šancu, že vyhráte v lotérii? Koľko bločkov tam bude? Ja mám denne pri bežnom živote minimálne 3 bločky za deň, keď to vynásobíme počtom dní za mesiac a počtom obyvateľov, je to naozaj asi malá šanca na výhru, nemyslíte?

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

forró, fico, galanta

Člen predsedníctva Aliancie: Pellegriniho podporil len Forró, nie celá strana. Inak sa to čítať nedá

29.03.2024 12:00

Szabolcs Mózes pre Pravdu uviedol, že ich rozhodnutie Krisztiána Forróa zaskočilo.

Jaroslav Naď

Naď: Najväčšou výzvou pre NATO bude odolať dezinformačným útokom

29.03.2024 11:47

Podľahnutie premysleným kampaniam, na ktoré je podľa štatistík Slovensko náchylné, môže podľa Naďa oslabiť celkovú dôveru v NATO a Alianciu samotnú.

mimoriadne1, mim1, zemetrasenie, seizmograf

Juhozápad Grécka zasiahlo pomerne silné zemetrasenie

29.03.2024 11:04

Otrasy bolo cítiť aj na Kréte a v Aténach.

Poľsko, NATO

Odborníci: Jednostranným vyslaním vojakov sa nestane celé NATO účastníkom vojny

29.03.2024 10:25

Na zatiaľ nepublikovanú správu nemeckých odborníkov sa odvoláva agentúra DPA.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 672566x
Priemerná čítanosť článkov: 10676x

Autor blogu