Založ si blog

Kažimírov odkaz: Choďte si zahrať a odhaľujte podvody

Obchodníci si za posledné roky našli množstvo cestičiek, ako obísť platenie daní. Sú to tí, u ktorých bežne robíte nákupy potravín, oblečenia, či vecí do domácnosti, ale najmä  prevádzkovatelia barov, reštaurácií či kaderníctiev a autoservisov. Drobní obchodníci, ktorí žijú dlhé roky v presvedčení, že ak neokrádajú štát, okrádajú svoju rodinu. Samozrejme, nemožno všetkých hádzať do jedného vreca. Je veľa takých, ktorí aj po zaplatení všetkých odvodov a poplatkov, nájmu, tovaru, a aj v konkurenčnom prostredí v čase poklesu kupujúcich a zákazok, fungujú bez toho, aby si nachádzali nelegálne cesty, ako ušetriť na daniach. V dnešnom nastavení spoločnosti ich však ľudia nazývajú bláznami, ktorí nevedia, ako to v biznise chodí.

V poslednom čase sa téma neplatenia daní dostala viac do povedomia ľudí. Istú úlohu v tom zohralo aj zavedenie bločkovej lotérie. Nikto zatiaľ nevie povedať, či je to dlhodobý projekt, ktorý prinesie aj reálne výsledky, no už teraz možno tvrdiť, že vyvolal veľkú diskusiu. Zatiaľ je od ľudí a najmä odbornej verejnosti počuť kritiku, no do dnešného dňa vyše tri milióny registrovaných bločkov ukazujú, že si lotéria našla aj svojich priaznivcov. Prvotný ošiaľ? Uvidí sa, či lotéria bude ľudí zaujímať aj s odstupom času. Za jej zavedením stál dôvod, aby si ľudia od každého obchodníka ponúkajúceho tovar či službu, pýtali bloček o zaplatení. Minister financií Peter Kažimír verí, že sa mu vďaka nej podarí čiastočne zastaviť úniky daní. Ročne na dani z registračných pokladníc stráca štát 150 miliónov eur.„Vítam každú diskusiu, aj show, aj kritické názory,“  povedal dnes (22.9.2013) minister v diskusnej relácii Českej televízie Otázky Václava Moravce. 

Bločkovú lotériu mala vo svojom poslednom predvolebnom programe aj SDKU-DS. Lotériu plánujú v budúcom roku po voľbách zaviesť aj v Čechách, konkrétne ľavicová ČSSD, ktorá má podľa posledných prieskumov verejnej mienky najväčšiu podporu Čechov. 

Lotéria by však nemala byť hlavným opatrením na boj s daňovými únikmi. Daniari by mali zefektívniť a sprísniť kontroly, a zvýšiť pokuty za nedodržiavanie zákona. Niekoľko zmien v tejto oblasti príde na budúci rok. Obchodníkom však mnohé z nich nepatrne, ale predsa, zvýšia náklady. Na nepoctivosť niektorých obchodníkov tak doplatia všetci.

Efektívnejším kontrolám daniarov by mali pomôcť aj samotní zákazníci práve tým, že odsledujú, či sa obchodník správa zodpovedne, a za nákup automaticky vystaví bloček. Zaujímavý je údaj, že za posledné dni od jej spustenia (oficiálne od 1. septembra, pozn. red.) prišlo Finančnej správe a Tiposu, prevádzkovateľovi lotérie, vyše 100 podnetov na nelegálne praktiky obchodníkov. Zákazník buď nedostane bloček, alebo dokonca zistí, že je falošný. Na základe toho už daniari preverujú desiatky prevádzok. Tu to však nekončí. Ak bloček v lotérii vyhrá, daniari majú 48 hodín na to, aby preverili obchodníka, u ktorého bol výherný bloček vydaný, pričom nie sú vylúčené ani fyzické kontroly. V mnohých prípadoch sú však na obchodníkov daniari prikrátki. Sofistikovanosť obchodníkov totiž nepozná hraníc, o rôznych metódach krátenia daní na pokladniciach sa však budem venovať v nasledujúcom blogu.

Otázkou pri bločkovej lotérii však zostáva, či si ľudia budú pýtať bločky aj v prípade, že môžu za nejaké drobné opravy v domácnosti či pri službách ušetriť bez bločku niekoľko desiatok až stoviek eur?  Toto zrejme len ťažko bločková lotérie dokáže zmeniť. Najmä ak si človek dá na misku váh pravdepodobnosť výhry v lotérii a okamžitú možnosť získať za služby výraznejšiu zľavu. Argument, že bez bločku ľudia nemajú záruku a nebudú môcť službu prípadne reklamovať, v dnešnej dobe množstvo ľudí, žiaľ, veľmi nezaujíma.

Bločková lotérie je pokus- omyl. Ako rarita v EÚ môže byť časom inšpiráciou na jej zavedenie v iných krajinách, alebo príkladom, ako by sa na zastavenie únikov daní nemalo ísť. Na hodnotenie jej prínosu je priskoro. Kažimír po prvých pár dňoch od spustenia lotérie nemôže búchať šampanské, no takisto to nemôže zatiaľ urobiť ani veľká časť opozície, ktorá v nej nevidí význam. 

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

čečenci

Čečensko a Dagestan na nože. Opitého ministra zatkli, Kadyrov poslal elitné komando

19.04.2024 09:23

Pre ministra si na hranice prišlo 14 áut. Jednotka Achmat, známa aj ako kadyrovci, sa pracovníkom dagestanského ministerstva vnútra vyhrážali sa zabitím.

ukrajina

Hrozivý scenár CIA: Ukrajina môže vojnu s Ruskom prehrať už tento rok

19.04.2024 07:50

Bill Burns tiež na príklade ilustroval, ako veľmi ukrajinským silám chýba munícia.

France Macron

Pred letnou olympiádou minister atentátov spustil jarnú ofenzívu proti teroristom

19.04.2024 07:00

Obava z možnej masakry v Paríži. Keby hrozil teroristický útok, organizátori by presunuli slávnostný ceremoniál na jedno z dvoch náhradných miest.

Milei

Ďalšia posila pre NATO: Argentína chce byť globálnym partnerom

19.04.2024 06:50

Argentína má od roku 1998 strategické vzťahy s ozbrojenými silami USA, hoci nie je plnoprávnym členom NATO.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 673499x
Priemerná čítanosť článkov: 10690x

Autor blogu