Založ si blog

Politici už nemajú z čoho rozdávať. Voľby budú zrejmé chudobné

Prechádzať ulicami niektorých slovenských miest vo večerných hodinách nie je momentálne veľmi dobrý nápad. Mnohé samosprávy totiž už niekoľko mesiacov  vypínajú večer  verejné osvetlenie, no aby toho nebolo málo, pozastavili na tento rok akékoľvek opravy ciest, miestnych komunikácii a chodníkov.  Ak nechcete skončiť na pohotovosti s vyvrtnutým členkom, zabudnite na romantickú prechádzku nočným mestom.  Hlavne ak bývate vo Veľkom Krtíši. Šetrenie je cítiť aj na tamojšom mestskom úrade, ktorý už nejakú dobu funguje „bez papiera“. Dôvodom je šetrenie, ku ktorému sa samosprávy zaviazali ešte na jeseň minulého roka po dohode s vládou. Na to, aby dosiahli v tomto roku prebytkové rozpočty (spolu majú vytvoriť prebytok na tento rok vo výške až 137 miliónov eur), pristupujú starostovia a primátori k nepopulárnym opatreniam. Zvyšujú miestne poplatky a dane, vypínajú svetlá, prepúšťajú ľudí z úradov, znižujú im platy, pozastavujú investície a nečerpajú eurofondy na svoj ďalší rozvoj, pretože na ich dofinancovanie nie sú v mestskej pokladnici peniaze. Tento stav je už v mnohých prípadoch neúnosný. Samosprávy vytvárajú prebytky, ktoré nemôžu minúť, no  musia škrtiť svoje rozpočty. Aj tí, čo šetria, vlastne podľa vlády nešetria. Teda aspoň nie tak, ako si to štát predstavuje. Starostovi, ktorý celý rok šetril kde sa dalo, sa iste teraz nepočúva dobre, že sa mu minister financií vyhráža, že ak neušetrí toľko, koľko sľúbil, siahne mu na podielové dane.

Práve tie sú momentálne ústrednou témou rokovaní samospráv s ministerstvom financií.  Mestá a obce požadujú, aby sa v budúcom roku vrátilo percento z ich podielu na dani z príjmu fyzických osôb zo súčasných 65,4 percent na 70,3 percenta. Výška percenta sa znížila ešte za predošlej vlády Ivety Radičovej. Bolo to jedným z dočasných konsolidačných opatrení. Ako však aj mnohé iné „dočasné“ opatrenia vlád, sa aj toto začína stávať trvalým. I keď dnes (13.10.2013) sa minister financií v diskusných reláciách na TA3 ako aj RTVS vyjadril, že zvýšenie percenta prerozdelenia pre samosprávy si vie predstaviť. Pekné, že si to vie predstaviť. Stane sa to však realitou?

Realita je taká, že rozpočet na budúci rok, ktorý minulý týždeň schválila vláda, s tým vôbec nepočíta. Po tom, čo sa vláda rozhodla rozdávať štátnym a verejným zamestnancom a učiteľom, a ešte aj znížiť korporátnu daň pre firmy, nie je akosi na rozdávanie už priestor. Alebo by sa predsa len v roku prezidentských a komunálnych volieb našiel manévrovací priestor? Veď starostami a primátormi sú aj členovia vládnej strany. Postaviť si predvolebnú kampaň na tom, že nesvietime, ale ani tak skoro nebudeme, sa určite nebude pozdávať žiadnemu kandidátovi.

Kažimír tvrdí, že v tomto roku predsa samosprávam štát pomohol- dal im milióny na dofinancovanie navýšenia platov učiteľom a dal im takisto na opravy ciest po zime. Na budúci rok sľubuje, že im rozpustí vyše 30 miliónovú rezervu z rozpočtu, keďže samosprávy budú musieť zafinancovať opätovné navýšenie platov pre učiteľov. Bude to stačiť? Čo s prebytkovými rozpočtami? Budú našetrené milióny môcť samosprávy minúť na svoj ďalší rozvoj, na opravy ciest a chodníkov, na kultúrne podujatia, obnovy budov? Alebo si to štát nechá, keby to náhodou potreboval? Veď tvrdí, že sa mu darí odhaľovať daňové úniky, na ktorých mu ročne unikajú  stovky miliónov eur. Práve rezerva štátu vo výške 250 miliónov eur je z lepšieho výberu daní. Mohlo by sa teda zdať, že štát si už poradí, a samosprávam teda nechá voľné ruky. Nateraz sú však Kažimírove vyjadrenia veľmi nekonkrétne, a často sa menia. Kým jeden deň hovorí o tom, že samosprávy ušetrené peniaze neuvidia a môžu sa v roku 2014 rozlúčiť s navýšením percenta z podielových daní, na ďalší deň v žiari televíznych reflektorov sa hrá na Ježiška, ktorý rozdá aj posledné. S dodatkom, že najprv si musia splniť samosprávy svoje sľuby, ku ktorým sa zaviazali dobrovoľne. Riešenie zatiaľ samosprávy s vládou nenašli. 

Dúfam len, že na plytvanie štátnymi peniazmi opätovne nedoplatia bežní ľudia, ktorí už teraz šetrenie pocítili na kvalite poskytovaných služieb mestami a obcami. Na predvolebné guláše však, predpokladám, ešte kandidáti v budúcom roku peniaze zoženú. Nachvíľu plné žalúdky však už ľuďom stačiť nebudú. 

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

archeológovia, Kremnička, Banská Bystrica

Unikát na Slovensku aj v okolitých štátoch: Miesto brutálnych popráv skúmajú archeológovia

20.04.2024 07:00

V lokalite krvavého masakru ide o novátorský počin slovenskej archeológie. V banskobystrickej časti Kremnička odštartovali výskum na mieste masových popráv.

blinken

Vojaci USA odchádzajú z Nigeru. Krajina sa zbližuje s Ruskom

20.04.2024 06:07

Spojené štáty v piatok súhlasili so stiahnutím svojich viac ako 1000 vojakov z Nigeru a ukončením svojej prítomnosti v tejto krajine.

kastiel cunovo

Mestá a obce kritizujú nápad rezortu kultúry. Odkazujú: predaj pamiatok je zložitý, novinky situáciu zhoršia

20.04.2024 06:00

Rezort pripustil, že nemá v rozpočte vyčlenené prostriedky na ich kúpu a doteraz si predkupné právo neuplatnil ani raz.

Russia International Women's Day

Putin stratil na Ukrajine už oveľa viac vojakov ako Brežnev v Afganistane. A koľko padlých má Zelenskyj?

20.04.2024 06:00

Ukrajinci tvrdia, že zlikvidovali viac ako 450-tisíc Rusov. Moskva však hovorí len o 6-tisícoch svojich padlých. K reálnemu údaju sa asi priblížila BBC.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 673555x
Priemerná čítanosť článkov: 10691x

Autor blogu