Založ si blog

Bločky by mali vydávať aj lekári či hotelieri

Ministerstvo financií zvažuje, že povinnosť používať registračnú pokladnicu by sa mohla rozšíriť. Bločky by mohli po novom vydávať aj prevádzkovatelia hotelov a ubytovacích zariadení, ale aj napríklad lekári za ošetrenie pacientov.

Momentálne platný zákon o ERP (elektronická registračná pokladnica, pozn. red.) pripúšťa niekoľko výnimiek, kedy bloček o tovare či službe zákazník dostať nemusí. Túto povinnosť nemajú napríklad aj taxikári, prevádzkovatelia hracích automatov ale aj klasických automatov vydávajúcich nápoje či jedlo, predajcovia vstupeniek, zubári, notári, prenajímatelia bytu či domu, a dokonca ani remeselníci- umelci predávajúci svoje výrobky. Ak však ide o remeselníka- živnostníka, pokladnicu si zabezpečiť musí.

Po novom by by však práve prevádzkovatelia turistických ubytovní, hotelov, penziónov, chatových osád ale aj váš všeobecný či praktický lekár mali zabezpečiť registračnú pokladnicu. Výnimky pri nevydávaní bločkov by mali pri nich skončiť. Ministerstvo financií taktiež uvažuje, aby všetky oficiálne listiny a potvrdenia vydávané súkromníkmi mali platiť len s kópiou pokladničného bločka alebo potvrdenia o elektronickom prevode. Týkať by sa to malo notárov, audítorov, právnikov či architektov.

Obmedzenie týchto výnimiek by malo ročne prinieslo do štátnej pokladnice desiatky miliónov eur. Inštitút Finančnej politiky totiž nedávno vyčíslil, že namiesto plánovaných 162 miliónov eur zaplatil v roku 2009 sektor ubytovacích služieb štátu na DPH len 34 miliónov eur. Tržby síce mali, no štátu ich nepriznali. Ide tak o jeden najrizikovejších sektorov, z ktorého sa peniaze strácajú v sivej ekonomike. Podobne je na tom aj veľkoobchod a maloobchod ale aj sektor stavebníctva, ktorý na dani odvádza len polovicu toho, čo by reálne mal. Rozdiely však môžu byť aktuálne oveľa väčšie, nakoľko IFP spracováva údaje z dlhším časovým oneskorením.

Návrh rozšíriť povinnosť používania registračných pokladníc sa dostala do programu stability, ktorý bude zverejnený na pripomienkovanie v najbližších dňoch.

 

Kedy nemusí mať podnikateľ pokladnicu

  • ubytovacie služby
  • lekárske a zubárske služby – ak by lekár v ambulancii predával doplnkový tovar, pokladnicu by musel mať
  • notárske služby
  • prenájom nehnuteľností
  • prevádzka výherných hracích automatov
  • predaj tovaru a služieb prostredníctvom automatov-napr. parkovacie automaty, automaty na predaj časopisov, občerstvenia a pod.
  • taxislužba a iné prepravné služby
  • služba technickej kontroly (STK)
  • predaj vstupeniek-na rôzne kultúrne, spoločenské a športové podujatia (zápasy)
  • vyšetrenie špeciálnymi prístrojmi zamerané na zdravie
  • remeselnícke výrobky – za podmienky, že predaj remeselníckych výrobkov je predmetom autorského práva v zmysle zákona  č. 618/2003 Z. z. o autorskom práve, pri predaji uvedených výrobkov nevzniká povinnosť používať pokladnicu. Tvorba autorských diel chránených  autorským zákonom a ich následné rozširovanie predajom alebo inou formou prevodu práva sa nepovažuje za podnikanie a autor sa nepovažuje za podnikateľa. Ak ale predaj remeselníckych výrobkov sa realizuje na základe živnostenského oprávnenia, ide o predaj tovaru podnikateľom a vzniká povinnosť používať pokladnicu.  

 

 

 

 

 

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

farmári, poľsko, traktory

Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

18.04.2024 21:37

Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny.

keňa, vojaci

V Keni zahynulo pri páde vojenského vrtuľníka desať ľudí, vrátane veliteľa armády

18.04.2024 20:56

Vrtuľník havaroval krátko po štarte a potom začal horieť.

turecko, zemetrasenie, tokat

Stred Turecka zasiahlo zemetrasenie. Poškodilo niekoľko budov

18.04.2024 20:03

Zatiaľ nie sú správy o úmrtiach alebo vážne zranených.

chrípka. pacient, lekár, prehliadka

V Bratislavskom kraji sa počas tohto roka vyskytol čierny kašeľ v 50 prípadoch

18.04.2024 19:25

Najvyššia vekovo-špecifická chorobnosť bola zistená vo vekovej skupine 15- až 19-ročných osôb.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 673452x
Priemerná čítanosť článkov: 10690x

Autor blogu