Založ si blog

Aj v roku 2015 nás čaká útok „čiernych labutí“

Viete si v hlave narýchlo prejsť, koľko neočakávaných udalostí sa vám v uplynulom roku prihodilo? Koľko životných situácii ste nedokázali včas predvídať? Koľko z nich sa riadilo nejakým harmonogramom?

Nielen vo vašom osobnom živote, ale aj v ekonomike bolo v roku 2014 množstvo „čiernych labutí“. S týmto pojmom prišiel po prvýkrát Nassim N. Taleb. Patrí k popredným znalcom mechanizmov trhového  kapitalizmu, o čom svedčí fakt, že patril k prvým, ktorí otvorene predvídali nástup finančnej a hospodárskej krízy, na čom patrične zarobil.

,,Čierna labuť“ činí ďaleko dôležitejším to, čo nevieme, než to, čo vieme. „Čiernu labuť“ skrátka neočakávame. Ide za hranicu obvyklých očakávaní, pretože z ničoho, čo sme v minulosti poznali, sa nedá vyvodiť, že takáto situácia nastane. Má však pre náš život mimoriadny dopad. Zaujímavé podľa Taleba však je, že aj napriek tomu, že ide o udalosť extrémnu a nepredvídateľnú, ľudská prirodzenosť  nás núti nachádzať pre ňu dostatočné vysvetlenia a vytvára tak dojem, že ju bolo možné predvídať a takisto aj objasniť.

Najhoršie na tom celé je, že sa neustále správame, či už v osobnom živote alebo na poli ekonomiky tak, ako keby fenomén „čiernej labute“ neexistoval. Najmä analytici a ekonómovia sa správajú, ako keby mali v rukách prostriedky, ktorými dokážu odmerať neurčitosť. Predvídali v roku 2007, že príde hospodárska a dlhová kríza, ktorá bude trvať roky? Predvídal niekto pred rokmi, ako sa vyvinie situácia na Ukrajine, a že prerastie až do vojnového konfliktu? Predvídal niekto, že ruská ekonomika sa bude zmietať aktuálne v tak vážnych problémoch ako v roku 1998, kedy musela krajina vyhlásiť bankrot?

Predvídali ste, že vás partner niekedy podvedie? Predvídali ste, že prídete o prácu? Predvídali ste, že budete riešiť v uplynulom roku stratu blízkeho? Napriek tomu konáme tak, ako keby sme toho schopní boli, a ešte horšie, ako keby sme historický vývoj dokázali vedome ovplyvňovať.

,,Čierne labute“ predpovedať nejde, a nemali by sme sa o to ani naivne pokúšať. Treba sa ich existencii prispôsobiť. Netreba zabúdať, že pokiaľ niečo, čo je takmer s istotou očakávané, sa nakoniec nestane, je tiež „čierna labuť“. Medzi nepravdepodobnou udalosťou, ktorá nastane, a pravdepodobnou udalosťou, ktorá nenastane je istá symetria, sú rovnocenné. Zamerajte sa na svoju neznalosť. Vyťažte čo najviac  z pozitívnych, šťastných „čiernych labutí“, cielene podobné príležitosti vyhľadávajte. Život a mechanizmus voľného trhu je pokus- omyl. Ekonómovia a analytici by sa mali okrem formulovania teórií, ktoré nás vedú k istým projekciám a prognózam, radšej zamerať na odolnosť svojich teórií a na dôsledky prípadných chýb.

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, sa ukazuje hlbšia integrácia ako utopistická myšlienka. Pochybnosti priniesol už vlaňajší výsledok britského referenda, kde si Briti tesnou väčšinou zvolili odchod Veľkej [...]

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie či vágne riešenia bezpečnostných hrozieb označujú odborníci ako začiatok konca únie v prípade, ak nedôjde k zásadným reformám v jej fungovaní. O zreformovanie Európy bojoval [...]

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola proti užšej spolupráci v únii na úkor národných záujmov a chcela stoj čo stoj zo spoločného európskeho bloku iba profitovať. Bola to práve ona, ktorá vybojovala pre Britov v roku [...]

Italy Politics

Skrachované vzťahy šéfov vlád. Expremiér Babiš nie je jediný. Talianska líderka odkopla muža, keď sa zaliečal inej žene

20.04.2024 10:49

Rozvodom sa skončilo manželstvo už viacerých niekdajších predsedov vlád Českej republiky. A ktoré rozchody známych politikov vlani zvlášť rezonovali?

trump. súd

Muž, ktorý sa zapálil pri súdnej sieni počas procesu s Trumpom, zomrel

20.04.2024 10:37

Muž, údajne zo štátu Florida, rozdával podľa svedkov v parku letáky obsahujúce konšpiračné teórie.

North Korea tensions balistické strely test

Severná Kórea uskutočnila test 'superveľkej' hlavice pre riadenú strelu

20.04.2024 09:47

KĽDR tiež vykonala skúšobný štart protilietadlovej rakety nového typu "Pyoljji-1-2" v Západnom mori.

Grasalkovičová záhrada

Bratislava opäť symbolicky otvára svoje brány, konajú sa mestské dni

20.04.2024 08:57

Pripravené sú prehliadky bežne neprístupných miest, výstavy, divadelné predstavenia, koncerty, workshopy či jazdy historickými vozidlami i Propelerom na druhú stranu Dunaja.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 673568x
Priemerná čítanosť článkov: 10692x

Autor blogu