Založ si blog

Doprajte si obed ako pre kráľa za ľudové ceny

Pomaly pečená bravčová panenka s hlivou ustricovou, zelenými fauľkami, konfitovaným cesnakom a domácou horčicou. Jedlo ako stvorené pre pravého gurmána. V luxusnejších slovenských reštauráciach zaň zaplatíte okolo 19 eur. Mnoho Slovákov si takýto luxus dopraje len pri výnimočných udalostiach. Muž, ktorý chce očariť ženu večerou pri sviečkach so všetkou majestátnosťou takýchto podnikov si musí pripraviť zhruba 150 eur. Práve nadštandardné služby a šéfkuchári zvučných mien, ktorí sa osobne chodia pýtať hostí, či im chutí, sa podpisujú aj pod výslednú cenu jedál. Mnohí majitelia luxusných reštaurácii aj v čase krízy zo svojho štandardu upustiť nechcú, iní zase lákajú aj tých, ktorí ich pre stenšený rodinný rozpočet doposiaľ museli obchádzať. Za obedové menu tak napríklad v niektorých z týchto luxusných podnikoch najnovšie zaplatíte o polovicu menej ako kedysi. Obed vyjde zhruba o dve eurá viac ako v bežných reštauráciách. Dôvod? Kríza a hrozba krachu.

Napríklad v luxusnej reštaurácii pod bratislavským hradom vychádza momentálne obedové menu lacnejšie až o osem eur ako pred pár mesiacmi. Kým začiatkom roka si zákazník zaplatil za srnčí guláš 14,90 eur, teraz je menu aj s nápojom za 6,90 eur. Klasické degustačné menu však mimo obeda v takýchto podnikoch stojí aj vyše 50 eur na osobu. V mnohých prípadoch sú kvalitnejšie obedy v luxusných reštauráciách až o polovicu lacnejšie ako pred pár mesiacmi. V porovnaní s klasickými reštauráciami, kde si zákazník za menu, teda polievku a hlavný chod zaplatí do piatich eur, však luxusnejšie reštaurácie hovoria o podstatne vyššej úrovni. Špičkové servírovanie, ešte lepšia chuť. Obed doslova ako pre kráľov vám čašníci prinesú v rukavičkách. K tomu vám na stôl položia vlhkú utierku v tvare labute, ktorú môžete použiť na umytie rúk. Nejeden menej skúsený zákazník má problém s nespočetným počtom všakovakých príborov a pohárov, z ktorých každý má svoju nezastupiteľnú funkciu. Príjemná atmosféra podniku, v pozadí hrá hudba, čašník sa vám niekedy venuje viac, ako váš spoločník pri stole. Na druhej strane sú však obedové porcie v luxusných reštauráciách o čosi menšie, ako keď si zákazník objedná jedlo mimo dennej ponuky. Častokrát je rozdiel okolo 100 gramov. Zarobiť chce predsa každý obchodník. 

Kríza nastavuje luxusným reštauráciám zrkadlo

Dnes sa už pri mnohých aj celosvetovo známych reštauráciách nehľadí na to, či má podnik výraznejší osobnostný a profesionálny vklad šéfkuchára, či na dverách vystavených niekoľko hviedičiek zaručujúcich kvalitu. V kríze vyhráva u ľudí nižšia cena, a práve jej nastavenie budú musieť v týchto časoch majitelia luxusných podnikov čoraz viac prehodnocovať. Podľa Alberta Luchiniho, ktorý vedie vydávanie jedného zo sprievodcov po španielskych reštauráciách, krajina o luxusné podniky prichádza ,,nadzvukovou rýchlosťou”. V poslednej dobe zanikli aj tie, ktoré boli ovenčené michelinskými hviezdami. Nedávno k nim pribudol aj slávny podnik Can Fabes neďaleko Barcelony. Svoje posledné jedlo servírovala ešte koncom minulého roka aj reštaurácia El Bulli, ktorá v rebríčku časopisu The Restaurant získala titul najlepšieho podniku sveta.  Jej náklady na prevádzku boli vysoké, a tržby ich nedokázali vykryť.,,Až táto kríza skončí, bude potrebné celý koncept gastronómie prehodnotiť naprieč Európou,” povedal Luchini podľa agentúry AP.

Zlomia nás populisti?

14.02.2017

Ešte pred migračnou krízou hovorili európski lídri o potrebe užšej integrácie. Pár mesiacov na to, keď nekontrolovateľný prílev migrantov využili vo svoj politický prospech populisti a extrémisti, viac »

Briti otvorili neliečené rany únie

24.06.2016

Britskí euroskeptici ako aj eurooptimisti otvorili témy, s ktorými sa nielen Briti pasujú už niekoľko rokov. Nekontrolovateľný prílev migrantov, prílišná bruselská byrokracia a regulácie viac »

Skloňme hlavy pred Britmi

23.06.2016

41 rokov spojenectva Veľkej Británie so zvyškom Európskej únie bolo poznačené množstvom výnimiek. Už niekdajšia britská premiérka Margaret Thatcherová, nazývaná aj ako železná lady, bola viac »

Gazprom

Nord Stream 2 je reálnejší. Polovicu plynovodu zaplatia západné firmy

25.04.2017 06:19

Na výstavbu plynovodu Nord Stream 2, ktorý obchádza Ukrajinu a Slovensko, sa našli peniaze. Polovicu nákladov zaplatia veľké západné firmy.

Marine Le Pen

Le Penová sa dočasne vzdala vedenia Národného frontu

24.04.2017 22:27

Francúzska prezidentská kandidátka a šéfka ultrapravicového Národného frontu (FN) Marine Le Penová dočasne odstúpila z čela svojej strany. I

trump

Trump si pripomenul vyvražďovanie Arménov, slovo genocída nepoužil

24.04.2017 20:50

Zabíjanie Arménov osmanskými Turkami počas prvej svetovej vojny predstavuje jedno z najhorších masových zverstiev 20. storočia a "temnú kapitolu" v dejinách.

sady, ovocie, ovocné sady, jar, stromy, jarné mrazy, zmrznutá úroda,

Mrazivý apríl mení v sadoch pravidlá hry

24.04.2017 20:00

Nádej aj rozčarovanie sa zmocňujú ovocinárov a vinohradníkov, ktorí skúmajú v sadoch a viniciach škody na stromoch a kroch spôsobené minulotýždňovým mrazom.

Lenka Buchláková

Ekonomický blog "Od eka do eka" prináša príspevky na aktuálne politicko-ekonomické témy nielen zo Slovenska. Všetko to, čo sa do tlačených novín Pravdy nezmestilo. Autorka je ekonomickou redaktorkou denníka Pravda. spravy.pravda.sk/autor/132-bu…

Štatistiky blogu

Počet článkov: 63
Celková čítanosť: 456075x
Priemerná čítanosť článkov: 7239x

Autor blogu